Sószóró, mellette kiömlött só, kék háttér előtt

Ezért nagyon fontos, hogy kevesebb sót fogyasszunk

A kevesebb só fogyasztása javíthatja az életminőséget egy új kutatás szerint.

Ha szívbarát étrendet próbálunk követni, talán hallottuk már azt a tanácsot, hogy kevesebb nátriumot fogyasszunk. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége azt ajánlja, hogy a nátriumbevitelt napi 2300 milligrammra korlátozzuk, az ideális napi határérték 1500 mg.

Az Albertai Egyetem új kutatása azonban arra utal, hogy a nátriumbevitel csökkentése bonyolultabb eredményekkel jár, mint korábban gondoltuk, írja az EatingWell.

A Lancet című szaklapban megjelent tanulmány több mint 800 résztvevőt követett hat különböző országban, akik mindannyian korábban szívelégtelenségben szenvedtek. A résztvevők egyik csoportja 12 hónap alatt mintegy 2286 mg-ról 1658 mg-ra csökkentette a nátriumbevitelét naponta, míg a másik csoport 2119 mg-ról 2073 mg-ra.

A kutatók megállapították, hogy a nátrium korlátozása nem csökkentette a klinikai eseményeket, vagyis a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos sürgősségi osztályra való kerüléseket vagy kórházi felvételeket. A kevesebb nátriumot fogyasztó csoportnak azonban jobb volt az életminősége a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatók az életminőséget a Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire (KCCQ) általános pontszámával mérték, amely arról kérdezte a résztvevőket, hogy szívük egészsége hogyan befolyásolja az életörömüket, a fáradtságot, az alvást és az általános életmódot. A tanulmány azt is megállapította, hogy az alacsonyabb nátriumtartalmú csoportban ritkábban jelentkeztek olyan tünetek, mint a köhögés és a duzzanatok kialakulása.

„Már nem tudunk általános ajánlással fordulni minden beteghez, és azt mondani, hogy a nátriumbevitel korlátozása csökkenteni fogja a halálozás vagy a kórházba kerülés esélyét, de azt nyugodtan mondhatom, hogy összességében javíthatja az emberek életminőségét”

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Justin Ezekowitz sajtóközleményben. Hozzátette, hogy továbbra is fontos az alacsonyabb nátriumbevitelre törekedni, különösen akkor, ha a kórtörténetben szívproblémák szerepelnek.

Annak, aki szereti a sós ételeket vagy az étteremben való étkezést, a napi 1500 mg nátriumcél elérése nehéznek tűnhet, ami valamivel kevesebb, mint egy teáskanálnyi só. Annak érdekében, hogy az alacsonyabb nátriumtartalmú csoport elérje a célját, a dietetikusok azt javasolták, hogy főzzünk otthon, ahol könnyebb ellenőrizni az ételben lévő só mennyiségét, és használjunk olyan összetevőket az íz fokozására, mint a fokhagyma, a citrom, az ecet, a gyógynövények és a fűszerek.

Alkalmanként még mindig megengedhetjük magunknak az élvezeteket, például egy süteményt vagy egy marék sajtos kekszet, és továbbra is a szívbarát, nátriumszegény étkezési szokásokat helyezhetjük előtérbe. Csak ne feledjük, hogy a feldolgozott élelmiszereket mértékkel fogyasszuk, és amikor csak tehetjük, keressünk alacsonyabb nátriumtartalmú lehetőségeket.