Egy nő salátát eszik

Ez a legegészségesebb módja a vegán étrend elkezdésének​

Sokan azonnal áttérnek a vegán étrendre, másoknak viszont lassabb a kezdési folyamat. Na de melyik számít egészségesebbnek? Alábbi cikkünkben egy táplálkozási szakértő gondolatait osztjuk meg a témával kapcsolatban.


Rohini Bajekal táplálkozási szakértő elmondása szerint különösebben egyik megoldás sem rossz, viszont a lassabb átállás segíthet a bélmikrobiom alkalmazkodásában. Ennek értelmében célravezetőbb lehet lassan, apró lépésenként kiszorítani a húsalapú ételeket a mindennapi étkezésekből.

Folytatásként következhetnek más állati eredetű termékek, például a tej és a tojás. Szerencsére ma már számos alternatív fogás megtalálható az éttermek menüsoraiban, valamint az üzletekben is számos hasznos alapanyagot be lehet szerezni az otthoni főzésekhez.

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben, diófélékben és magvakban gazdag étrend járul hozzá leginkább az egészséges életmódhoz. Többek között 25 százalékkal csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát, 15 százalékkal bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának esélyét, illetve felére csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség valószínűségét.

A rostok, illetve fehérjék bevitele érdekében célszerű lehet a teljes kiőrlésű gabonafélék gyakoribb fogyasztása. Mindezek mellett az olyan hüvelyesek, mint például a bab, a lencse és a borsó tartalmazzák a zöldségek közül a legtöbb fehérjét, valamint a legfenntarthatóbb élelmiszerek közé tartoznak.

Egy n\u0151 sal\u00e1t\u00e1t eszik egy t\u00e1ny\u00e9rb\u00f3l

Fotó: Unsplash/Nutriciously

A mikrotápanyagok és a lehető legtöbb vitamin beviteléért a gyümölcsök és egyéb zöldségek fogyasztása elengedhetetlen, az omega-3 zsírsavak bevitelére pedig a halak és a tenger gyümölcsei helyett érdemes lehet több diófélét a hűtőszekrényben tartani. Tudni illik, a hidegben történő tárolásuk lelassítja az avasodási folyamatukat.

Korábbi írásainkban már többször foglalkoztunk a növényi alapú étrend előnyeivel, valamint az átszokási folyamatot segítő lépésekkel. Többek között egy profi séf öt egyszerű tippjét is megosztottuk, ami megkönnyíti a húsról való lemondást. Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Independent