Egy férfi ül a megfigyelőrendszer kijelzői előtt

Kínában már bűncselekmény elkövetése előtt levadásszák a gyanús embereket

Kína közbiztonsága egy sci-fi film történéseire emlékeztet, ugyanis a lakosok állandó megfigyelése mellett a kormány emberei a jövőbeli bűncselekményeket igyekeznek kiszűrni. Ehhez a felvételeken található gyanús eseteket veszik alapul, majd az előtt lépnek közbe, hogy bármi törvényellenes történne.


A kínai rendőrség mindenhol kamerákat helyez el — legyen szó épületekről, utcákról vagy parkokról —, majd azok segítségével az ország minden lakosáról adatokat rögzítenek. Az adatbázisban az összes emberről több ezer felvétel található, így a szakemberek ki tudják szűrni az állam biztonságára potenciálisan veszélyesnek vélt személyeket.

Ez a stratégia mindennaposnak számít Kínában, a kormányt pedig láthatóan nem érdekli, hogy az egyes lakosok valóban veszélyforrást jelentenek-e, vagy csupán átlagostól eltérően viselkedtek, vagy néztek ki. Elsősorban az etnikai kisebbségek, a mentális betegségben szenvedők és a migránsok kerülnek célkeresztbe.

Falra felszerelt megfigyel\u0151kamer\u00e1k

Fotó: Shutterstock

A New York Times elmondása szerint a kínai közbiztonsági emberei még nem adtak ki nyilatkozatot a rendszerről, pedig az intézkedések folyamatosan egyre szűkebb korlátok közé szorítják a lakosokat. Legutóbb a fenyegetőnek titulált házasságok megkötését tiltották be.

Ami még érdekesebbé teszi az ügyet, az az államvezető motivációja. Hszi Csin-ping kínai elnök elmondása alapján azért van szükség a szigorú szabályozásokra, hogy továbbra is megőrizzék a békés, stabil társadalmat. Az elképzelés ellenére sokakat aggodalommal tölt el a kamerák folyamatos figyelése és az öncélú törvényhozási módok, hiszen ezekkel az emberi jogokat törlik el.

„Ez egy láthatatlan technológiai ketrec, amelyet a társadalomra kényszerítettek. Ennek aránytalan súlyát olyan embercsoportok érzik, akiket már így is súlyosan diszkriminálnak"

— mondta Maya Wang kutató a Futurism cikkében.

Nyitókép: Shutterstock