Mutatós koktél a VIRTU Bár pultján

Klasszikus és trendi: Ilyen 2024 koktélja

A koktélok trendje időről időre változik, azonban a Budapest legmagasabb pontján elhelyezkedő, csodás panorámát nyújtó VIRTU Bár a jól ismert és kedvelt klasszikusokról sem feledkezik meg.

1806-ban jelent meg először a koktél szó nyomtatásban egy amerikai újságban, mely gyorsan világszerte nagy népszerűségre tett szert. Jerry Thomas egykori pultos volt az első, aki az italkeverésre mint különálló szakma tekintett, koktélkönyve a mai napig a bártenderek alapművének számít.

Steier M\u00e1t\u00e9, a VIRTU b\u00e1rtendere

Fotó: VIRTU Bár

„Az évtizedek során rengeteget formálódtak a kezdeti italok, hiszen folyamatosan külső tényezők befolyásolták megjelenésüket. Nincs még egy olyan területe a gasztronómiának, amit a gazdasági helyzet, a világban uralkodó háborús viszonyok, az alapanyaghiány és a vendégek ízlése ennyire befolyásolna. Mára azonban már biztonsággal beszélhetünk klasszikusokról és alapkoktélokról, hiszen ezek az ízkombinációk azóta bevésték magukat az összes magára valamit is adó koktélbár itallapjának hasábjaira, és a világ bármely pontján el tudja készíteni őket egy bártender”

mondja Steier Máté, a VIRTU bártendere.

Steier elmondása szerint a klasszikus koktélok időtállóak, egy jó szakember pedig tudja és megérti, hogy azt úgy kell készíteni, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

„Viszont egy jó szakember azt is tudja, mikor és hogyan nyúljon hozzá, hogy meg tudja mutatni a saját egyéniségét is. A VIRTU Bárban örömmel tisztelgünk a nagy klasszikusok és azok ismert változatai előtt, de az általunk újragondolt formában is megtalálhatóak az itallapon.”
VIRTU kokt\u00e9l

Fotó: VIRTU Bár

A bár szorosan együttműködve az étteremmel, annak szerves részét képezi, így identitása is szorosan kapcsolódik hozzá.

Bár nemzetközi ízeket akartak, az étteremhez hasonlóan a bárban is kiemelten kezelik a magyar, illetve a környező területek alapanyagait, fogalmaz Steier.

„A mi arany középutunk az lett, hogy megalkottuk az öt legnagyobb klasszikus koktél különböző változatait a nemzetközi, illetve a magyar ízlésnek megfelelően is. Ennek köszönhető, hogy pálinkát, keserű likőröket, valamint egyéb magyaros hozzávalókat, mint a szivar illatú füst is felhasználtunk egy-egy Old Fashioned, Negroni, Martini, Daiquiri, vagy Margarita variációhoz.”

A főváros legmagasabb pontján található VIRTU Bár az egész régióban egyedülállónak számít egyénre szabott koktélvariációi miatt, melyet nem érdemes kihagynunk ott jártunkkor.

Nyitókép: VIRTU Bár