
Így készíts klasszikus, eredeti lasagne-t
Hozzávalók
- 500 g darált marhahús
- 1 nagy hagyma
- 1 szál zeller
- 1 pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g konzerv apróra vágott paradicsom
- 2 teáskanál paprika
- 2 teáskanál pesto
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 25 g paradicsompüré
- 25 ml olívaolaj
- 1 marhahúsleves kocka
- 6 lap lasagne tészta
- 50 g sima liszt
- 60 g vaj
- 650 ml félzsíros tej
- 100 g lágy sajt
- 1 teáskanál angol mustár
- 80 g reszelt érett cheddar sajt
- Tengeri só, fehér és fekete bors
Elkészítés
1. Hámozzuk meg és vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát. A zellert töröljük meg és vágjuk finomra. A pirospaprikát vágjuk apróra és távolítsuk el a csumáját és magokat.
2. Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a zellert. Pároljuk őket néhány percig, majd adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk meg. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, és morzsoljuk bele a leveskockát. Adjuk hozzá a pestót, a paprikát, a paradicsompürét, az oregánót, és fűszerezzük kevés sóval és bőven fekete borssal.
Fotó: Unsplash
3. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a párolást. Főzzük 20 percig fedő nélkül, időnként megkeverve. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
4. Közben készítsük el a fehér mártást. Egy közepes méretű serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és főzzük egy percig. Adjuk hozzá a tejet, a fehér borsot és a mustárt, majd lassan forraljuk fel, közben kevergetve főzzük. Vegyük lejjebb a hőfokot, és főzzük pár percig, majd keverjük bele a lágy sajtot, amíg sima, sűrű mártás nem lesz.
5. Tegyük a húsos keverék felét a tál aljára, majd fektessünk rá sorban 3 szelet tésztát. Öntsük rá a fehér mártás felé, és szórjuk meg a reszelt sajt felével. Ezután ismételjük meg ugyanezt a folyamatot a többi hozzávalóval. Süssük a sütőben 40 percig, amíg megbarnul.
Nyitókép: Shutterstock