Friss zöldségek és gyümölcsök zöld háttéren

Ezek a gyümölcsök-zöldségek csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatát

Ezek nyújtják a legnagyobb védelmet a kognitív hanyatlás ellen.


Bizonyos gyümölcsök és zöldségek, amelyek antioxidáns flavonolokat tartalmaznak, védelmet nyújtanak a kognitív hanyatlás ellen.

A flavonoidok egyik fajtáját képező flavanolok szinte minden gyümölcsben és zöldségben, valamint a teában is megtalálhatóak.

Naponta körülbelül 20 deka sötét leveles zöldségek fogyasztása összefüggésbe hozható az erősebb kognitív képességek megőrzésével az életkor előrehaladtával.

Egy friss kutatás a kaempferol nevű flavanolt hozta összefüggésbe a legmagasabb szintű védelemmel. A magas kaempferol-tartalmú tipikus élelmiszerek közé tartozik a bab, a tea, a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli.

Egy másik flavanol, a miricetin szintén védő hatással bír, de nem olyan mértékben, mint a kaempferol. A magas miricetin-tartalmú tipikus élelmiszerek közé tartozik a bor, a tea, a kelkáposzta, a narancs és a paradicsom.

A kvercetin, amely a teában, az almában, a kelkáposztában és a paradicsomban is megtalálható, szintén védelmet nyújtott, de még alacsonyabb szinten.

Dr. Thomas M. Holland, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy tanulmányunk azt mutatja, a konkrét étrendi döntések lassabb kognitív hanyatláshoz vezethetnek.

„Valami olyan egyszerű dolog, mint a több gyümölcs és zöldség fogyasztása és a több tea fogyasztása, egyszerű módja annak, hogy az emberek aktív szerepet vállaljanak agyuk egészségének megőrzésében.”

A vizsgálat során közel 1000 embert osztottak csoportokba aszerint, hogy mennyi flavanolt tartalmazott az étrendjük.
A legtöbb flavanolt fogyasztó csoport napi 15 mg-ot kapott - ez a mennyiség egyetlen csésze sötét levélzöldségből származik.

A vizsgálat résztvevőit átlagosan 7 éven keresztül követték nyomon, és rendszeres kognitív teszteket végeztek rajtuk.
Ezekből kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik a legtöbb flavanolt fogyasztották, a leglassabban csökkentek a kognitív képességek.

„Az eredmények arra utalnak, hogy az összes flavonol és számos flavonol alkotóelem étrendi bevitele összefüggésbe hozható a globális kogníció és többféle kognitív képesség lassabb hanyatlásával az idősebb korban”

– írták a tanulmány szerzői.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock