Kókuszolajat a hajára kenő nő

Kókuszolajat használsz a hajadra? Érdemes átgondolnod

A kókuszolajat a haj egyik csodaszereként hirdetik, de nem biztos, hogy mindenki számára előnyös.

Annak ellenére, hogy keleten már több mint 4000 éve használják szépségápolási alapanyagként, nyugaton csak az elmúlt évtizedben kezdtünk el rajongani a kókuszolajért. Főzés, tisztítás, bőrápolás, fogfehérítés – amit csak akarunk, a kókuszolaj a természetes szépségápolás szent grálja lett.

A hajápolásban is nagy népszerűségnek örvend, miután nyugtatja a fejbőrt a rengeteg vitaminnak és zsírsavnak köszönhetően, hidratálja a hajszálakat, így simább, puhább, erősebb lesz tőle a haj, és állítólag a hajnövekedésben is segít.

Mielőtt azonban a konyhaszekrénybe nyúlnánk, és elkezdenénk magunkat kókuszolajjal locsolni, érdemes odafigyelni arra, hogy mit mondanak a szakértők. Nemrég ugyanis felröppent a hír, hogy a kókuszolaj árthat bizonyos bőrtípusoknak.

A kókuszolaj káros a hajra?

Sokan esküsznek a kókuszolajra a száraz hajvégek rehidratálása és az egészségesen csillogó eredmény miatt. Ez azért van, mert gazdag laurinsavban (egy zsírsav), amely behatol a hajszálakba, valamint teljesen bevonja azokat és csapdába ejti a nedvességet, valamint víztaszítóvá teszi.

A laurinsav antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek a beszámolók szerint jótékony hatással vannak a fejbőr mikrobiomjára. Ez azt jelenti, hogy a jóból túl sok is lehet, és ha túl sok kókuszolajat használunk, az ronthat a korpásodáson, mivel a korpát okozó élesztőgombák a laurinsavval táplálkoznak. Emellett eltömítheti a pórusokat, és mind a hajon, mind a fejbőrön felhalmozódást okozhat. Ezért a vékony szálú hajúak vagy a már eleve zsíros fejbőrűek zsírosnak érezhetik tőle a hajukat, mivel a kókuszolaj elnehezítheti azt.

A kókuszolajjal a sérült hajúaknak is óvatosnak kell lenniük. A haj keratinból, egy olyan fehérjéből áll, amely aminosavak kötegeit tartalmazza, és az erős, hidratált és egészséges haj építőköveként szolgál. Ha a hajnak megtörtek a keratin kötései, hőkárosodás vagy színezés miatt, a kókuszolaj potenciálisan ronthat a helyzeten.

Az emberek gyakran használnak hajolajokat, hogy nedvesítsék a hajukat, de valójában az olaj és a víz nem keveredik. Az olaj megakadályozza, hogy a kezelések behatoljanak a hajszálakba. A kókuszolaj különösen hajlamos arra, hogy a hajszál minden apró lyukába beszivárogjon, és gyors megoldásként működve elfedje a valódi problémát. Ez hosszú távon nem segít a hajon.

Mely hajtípusra ajánlott a kókuszolaj használata?

Mivel a kókuszolaj szuper hidratáló hatású, ezért a göndör, száraz vagy afro hajúaknak van a legtöbb előnye, mivel ezek a hajtípusok köztudottan szárazabbak. Sok afro hajra való termék kókuszolaj alapú, mert mélyen hidratálja a hajat és behatol a hajszálakba.

Ha úgy döntünk, hogy kókuszolajat használnánk, fontos, hogy extra szűz kókuszolajat válasszunk, amely nem tartalmaz fehérítőt vagy más vegyi anyagokat, amelyek irritálhatják a fejbőrt.

A kókuszolajat száraz vagy nedves hajra is kenhetjük, és sampon előtti kezelésként is használhatod, a száraz hajra kenve, mielőtt megmosnánk azt. Ha hajmaszkként alkalmazzuk, akkor egész éjszakára is a hajunkon hagyhatjuk, de 20-30 perc után is lemoshatjuk.

Ha vékony szálú a hajunk, ügyeljünk arra, hogy az olaj ne érje a fejbőrünket, csak a hajvégekre kenjük azt.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock