
Csökkenteni szeretnéd a koleszterinszinted? Ez a 4 tápanyag segíthet benne
Nemcsak gyógyszerekkel tarthatjuk egyensúlyban a vérzsírszintünket – a megfelelő táplálkozás is sokat számít. Összegyűjtöttük azokat az ételeket és tápanyagokat, amelyek csökkenthetik a káros LDL-szintet, miközben növelik a védő hatású HDL mennyiségét, így nap mint nap támogatva szívünk egészségét.
A magas koleszterinszint gyakori egészségügyi probléma, amely jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus és a sztrók kialakulásának kockázatát. Fontos megemlíteni azonban, hogy nem minden koleszterin ugyanaz: az LDL, vagyis a „rossz koleszterin” lerakódhat az erekben, míg a HDL, azaz a „jó koleszterin” típus segít eltávolítani a felesleget. Bizonyos tápanyagok kifejezetten segíthetnek abban, hogy a jó és rossz zsírok aránya kiegyensúlyozott maradjon. Ezekből mutatunk most négyet.
Az oldható rostok segítenek csökkenteni a LDL-koleszterinszintet: a bélrendszerben segítenek megkötni az epesavakat, amelyek a zsírok lebontásához kellenek. Mivel a szervezetnek újra kell hasznosítania az epesavakat, a saját koleszterinjét használja fel erre, így kevesebb marad belőlük a vérben. Éppen ezért fogyasszunk minél több babot, lencsét, csicseriborsót, almát, körtét, citrusféléket és banánt, valamint zabot és árpát, amelyek a béta-glükán nevű rostban gazdagok.
A zsír fontos tápanyag, de nem mindegy, hogy milyet fogyasztunk. Helyettesítsük az állati eredetű, telített zsírokat szívbarát, telítetlen zsírokkal. Ilyenek a monotelítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket az olyan ételek fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe, mint az avokádó, az olajbogyó, a diófélék vagy az olíva- és repceolaj. Ezek segíthetnek csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet.
Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok, amelyek csökkentik a vér trigliceridszintjét, valamint növelhetik a jó HDL-t és csökkenthetik a „rossz” koleszterint. Fogyasszunk heti két alkalommal halakat, például lazacot, makrélát, szardíniát, heringet vagy szardellát, amelyek EPA- és DHA-omega-3-ban gazdagok.
A növényi szterolok, más néven fitoszterolok, blokkolják az állati eredetű koleszterin felszívódását. Természetes formában csak kis mennyiségben találhatók meg, például a kukorica-, repce- vagy szójaolajban. A legegyszerűbb módja a bevitelüknek, ha növényi szterollal dúsított élelmiszereket, például vajakat, joghurtokat vagy tejeket fogyasztunk vagy étrendkiegészítőt szedünk. A szterolok csökkenthetik a rossz LDL-t, az összkoleszterint, miközben növelhetik a jótékony HDL-t.





