Kollagénben gazdag ételek

Talán nem is tudod, de ezekben az ételekben rengeteg a kollagén

Szervezetünk idővel egyre kevesebb kollagént termel, így érdemes az alábbi ételek fogyasztását beiktatni a mindennapjainkba.

A kollagén az emberi szervezetben található fehérje, amely a szervezet teljes fehérjetartalmának körülbelül egyharmadát teszi ki és a test különböző részei, többek között a bőr, a csontok, az izmok, az inak és a szalagok építőköveként szolgál.

Bár a szervezet természetes módon termel kollagént, a kor előrehaladtával és az UV-fénynek való kitettséggel csökken a termelés, éppen ezért fontos a megfelelő étrenddel pótolni azt.

Csontleves

Csontleves feh\u00e9r t\u00e1lakban, v\u00e1g\u00f3deszk\u00e1n z\u00f6lds\u00e9gekkel

Fotó: Unsplash

Az állati csontok különösen gazdag kollagénforrásnak számítanak.A csontok és a kötőszövetek vízben történő lassú párolásával a csontokban lévő kollagén zselatinná bomlik, így könnyebben felszívódva a szervezetben. A kollagén mellett a csontleves esszenciális aminosavakat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Halak és kagylók

A hal, különösen a bőre és a pikkelyei kiváló kollagénforrásnak számítanak. A halakból származó kollagén, az úgynevezett tengeri kollagén nagy biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, így hatékonyabban szívódik fel a szervezetben, mint a más forrásból származó kollagén.

A tengeri kollagén főként I-es típusú kollagénből áll, amely elősegíti a bőr, a csontok, az inak és más szövetek egészségét és rugalmasságát.

Csirkehús

A csirke, különösen a csirkeporc természetes kollagénforrás, és gazdag II-es típusú kollagénben, ami jótékonyan hat az ízületek egészségére, és segíthet enyhíteni az ízületi gyulladás tüneteit.

Marhahús

A marhahús, főleg a szarvasmarha bőre és csontjai gazdag kollagénforrás, leginkább I. és III. típusú kollagénből áll, melyek elengedhetetlenek a bőr, a csontok, az inak, a rostos porcok, a kötőszövet és a fogak egészségéhez és szilárdságához.

Tojásfehérje

A tojásfehérje a kollagén termeléséhez szükséges egyik aminosav, a prolin forrása. Bár a tojássárgája nem tartalmaz kifejezetten kollagént, gazdag a szervezet kollagéntermeléséhez nélkülözhetetlen tápanyagokban.

Citrusfélék

Narancs, grapefruit \u00e9s citrom halv\u00e1ny barack sz\u00edn\u0171 h\u00e1tt\u00e9ren

Fotó: Shutterstock

Bár a citrusfélék önmagukban nem tartalmaznak kollagént, a narancs és a grapefruit például magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek, ami segíti a szervezet kollagéntermelését. A C-vitamin szerves szerepet játszik a pro-kollagén, a szervezet kollagén előanyagának szintézisében.

Bogyós gyümölcsök

Ezek is természetes C-vitamin-források, és bár a bogyós gyümölcsök sem tartalmaznak önmagukban kollagént, segíthetnek a természetes kollagén előállításában a szervezetnek.

Fokhagyma

Az előzőekhez hasonlóan, a fokhagyma sem tartalmaz önmagában kollagént, de hozzájárul a szervezet kollagéntermeléséhez. Mivel kénben gazdag, szerepet játszhat a kollagéntermelésben, és megakadályozza a kollagén lebomlását a szervezetben.

A fokhagyma emellett taurint és lipidsavat is tartalmaz, a sérült kollagénrostok újjáépítésében segítő vegyületeket.

Tejtermékek

Bár önmagukban nem tartalmaznak kollagént, a tej, a sajt és a joghurt, közvetve szintén támogathatják a szervezet kollagéntermelését, mivel két esszenciális aminosavban, prolinban és glicinben gazdagok, amelyek a kollagénmolekulák kulcsfontosságú összetevői.

Ezek az aminosavak fontos szerepet játszanak a kollagénszintézisben, segítik a bőr rugalmasságának megőrzését, erősítik a csontokat és elősegítik az ízületek egészségét. Emellett a tejtermékekben található egyéb tápanyagok, például a kalcium és a D-vitamin szinergikusan együttműködve támogatják a csontok általános egészségét és fejlődését.

Osztriga

Létfontosságú szerepet játszik a kollagéntermelésben. Mivel magas cinktartalmú, így már néhány osztriga is több mint a napi ajánlott bevitelt biztosíthatja ebből az alapvető ásványi anyagból. A cink a kollagén létrehozásának és helyreállításának fontos összetevőjeként elősegíti a bőr egészségét és gyógyulását.

Emellett az osztriga gazdag olyan aminosavakban, mint a kollagénfehérjék elsődleges építőköveinek számító glicin és a prolin.

(Health)

Nyitókép: Shutterstock