Középkorú nő

Így stimuláljuk a kollagéntermelést a bőrgyógyászok szerint

Akár a bőr rugalmasságát szeretnénk növelni, akár a megfogyatkozott bőrt állítanánk helyre, rengeteg lehetőség van a kollagéntermelés serkentésére.


„Szervezetünk természetes módon termel kollagént a bőrkárosodásra vagy stresszre adott válaszként, például retinoidok használata, mikronedling vagy akár a bőr hámlasztása esetén”

– mondja Dr. Jeannette Graf, a Mt. Sinai School of Medicine bőrgyógyász szakorvos és a bőrgyógyászat klinikai professzorának asszisztense.

A kezelések és termékek mellett a táplálkozás is nagy szerepet játszhat a kollagén serkentésében, de fontos szem előtt tartani, hogy nem minden élelmiszer egyformán előnyös.

„A csontleves, a hal, a csirkehús és a tojásfehérje természetesen magas kollagéntartalmú. A C-vitaminban gazdag ételek, mint a citrusfélék és a leveles zöldek, szintén támogathatják a kollagéntermelést.”

A kollagéntermelés serkentésének több módja is van, a helyi bőrápoló szerektől kezdve (olyan összetevőket keressünk, mint a retinol, a peptidek és a C-vitamin) és a kezeléseken át az életmódváltásig és a kollagén-kiegészítőkig.

Graf szerint „az olyan kezelések, mint a mikroneedling vagy a lézerterápia szintén nagyszerű lehetőségek a kollagéntermelés fokozására, de az olyan életmódbeli tényezők, mint a rendszeres testmozgás és a folyadékpótlás szintén fokozhatják a kollagéntermelést.

A bőrgyógyászati kezelések és a megfelelő étrend mellett kollagén-kiegészítőt is szedhetünk. Graf azonban arra figyelmeztet, hogy nem mindegyik működik mindenkinél, néhányaknál enyhe puffadást vagy gyomorpanaszokat okozhat, és az eredmény időbe telhet.

Bár a kollagén egészséges, szép megjelenést kölcsönöz a bőrnek, nem segít minden bőrproblémán.

„Idővel segíthet javítani a bőr rugalmasságát és feszességét, de a megereszkedett bőrt nem tudja teljesen visszafordítani.l A jelentős változásokhoz professzionális kezelésekre lehet szükség”

– mondja Graf, aki a hidrolizált kollagént (kollagén peptid) ajánlja.

Ezeket étrend-kiegészítőként lehet bevenni, amelyeket megehetünk vagy italba keverhetünk. Szerinte ez az ideális forma a szervezet számára, mert lebomlik, és könnyebben felszívódik, C-vitaminnal párosítva pedig maximalizálja a felszívódást.

Köztudott, hogy a kollagén a kor előrehaladtával fogyni kezd, melynek több oka is van. Az életkor az elsődleges tényező, és a kollagén fogyása már a húszas éveink közepén elkezdődhet.

Bár az öregedést nem lehet megállítani, vannak más tényezők, amelyeket jobban befolyásolhatunk. A napfénynek való kitettség, a dohányzás, a stressz, a környezetszennyezés és még a helytelen táplálkozás is idővel lebonthatja a kollagént.

A kollagén bizonyos mértékig visszaépíthető a bőrben, mondja Graf. Bár egyértelmű, hogy a tizenévesként meglévő kollagéntartalékok nem ugyanazok, mint a harmincas éveinkben és azon túl, lehetséges a kollagén növelésére, valamint arra összpontosítani, hogy megőrizzük azt, ami megmaradt.

„A bőrápolási termékek, a professzionális kezelések, a kollagén-kiegészítők és az egészséges életmód támogathatják a bőr természetes képességét a kollagén újjáépítésére. Mégis fontos, hogy arra összpontosítsunk, hogy megőrizzük, ami megvan, és lelassítsuk a lebomlást.”