Vörös hajú nő munka közben kekszet eszik és kávét iszik

Ezt a 4 élelmiszert kerüld el, ha jobban szeretnél koncentrálni

Orvosok és dietetikusok adtak tippeket arra, hogy milyen élelmiszereket kerüljünk el, ha energiával és jó koncentrációval szeretnéd végigcsinálni a napot.


Az étkezési szokások mellett természetesen vannak olyan egyéb mentális problémák is, mint például az ADHD, a szorongás vagy a depresszió, melyek megnehezítik a napi munkavégzést és koncentrációt. Azonban azokkal az élelmiszerekkel, amiket napközben elfogyasztunk ronthatunk a helyzeten. Mutatjuk, melyek ezek!

Péksütemények, fehér kenyér

Ha reggelire csupán egy kakaós csigát vagy egy szelet fehér kenyeret eszel, akkor nem éppen agyi táplálékkal kezded a napot. Dr. Arif Dalvi neurológus megosztotta, hogy az egyszerű szénhidrátok - mint a fent említett példák - vércukorszint-emelkedéshez vezethetnek, ami viszont koncentrációs problémákat okozhat.

Míg a glükóz - egyfajta szénhidrát - energiát biztosít az agysejtek számára, ha a glükóz gyorsan felszívódik a véráramban (ami olyan ételek fogyasztásakor történik, mint a sütemények és a fehér kenyér), az vércukorszint egyensúlytalanságot okoz. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy ennek az egyensúlyhiánynak a mellékhatása a koncentrációs zavar.

Nagyon sós ételek

Nem a vércukorszint az egyetlen dolog, ami koncentrációs zavarokat okozhat. A szakértők elárulták, hogy ugyanerre képesek a nagyon sós ételek is. Ez azt jelenti, hogy ha instant levest, sült krumplit, burgonyacsipszet vagy felvágottal töltött szendvicset ebédelsz, akkor valószínűleg nehezen fogod túlélni a délutánt.

A magas sótartalmú ételek elektrolit-egyensúlyhiányt válthatnak ki. Ez pedig gyulladást okoz az agyban, ami zavarhatja a rövid távú memóriát és a koncentrációt. Ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő, ne fogyassz napi 3400 milligrammnál több nátriumot.

Cukros italok

Sokan egy doboz üdítőital után nyúlnak extra energiáért. Az orvosok véleménye szerint azonban ez pont visszafelé sül el. Ez ugyanis hasonlóan hat az agyra, mint a péksütemények, a fehér kenyér és más egyszerű szénhidrátok fogyasztása.

„A cukorral édesített italok, mint az üdítők és a gyümölcslevek gyors vércukorszint-emelkedést, majd vércukorszint-csökkenést okozhatnak. Tehát míg ezek az italok kezdetben elárasztják az agyat glükózzal, ami elméletileg segítené a koncentrációt, az ezt követő cukorösszeomlás semmissé teszi ezt a rövid ideig tartó előnyt, és valójában megnehezíti számunkra a koncentráció összpontosítását”

– mondta Claire Rifkin dietetikus.

Ha dehidratáltnak érzed magad, akkor érdemes inkább a vízhez nyúlni, ugyanis ez teszi ki az agy tömegének 75%-át.

Kávé

A kávé szintén egy olyan ital, amelyhez sokan nyúlnak - sőt, függnek tőle - az agy teljesítménye érdekében, de a szakértők azt mondják, hogy a túl sok kávé ronthatja a koncentrációt.

„A kávéval kapcsolatban van egy U alakú görbe. Ha egy kicsit iszol belőle, éberebbé tehet, de ha egyre többet és többet fogyasztasz, az előnyök elhalványulnak”

– mondta a szakértő megjegyezve, hogy ez azért van, mert a túl sok koffein miatt sokan idegesnek érezhetik magukat.

Nyitókép: Shutterstock

(HuffPost)