Fán alvó koala az egyesült államokbeli Indianapolis Zoo-ban

Ezt tuti nem próbáltad még, pedig garantálja a könnyű elalvást

A következetes alvási rutin jelzi a szervezetnek, hogy ideje kikapcsolódni, de ha csak 15-20 percünk van arra, hogy lefekvés előtt egy kis időt magunkkal töltsünk, nem árt egy kis tudatosság.

Sokan az elalvás előtti perceket vagy félórát a telefonjuk vagy számítógépük görgetésével töltik, ami minden, csak éppen nem pihentető tevékenység. Sokkal inkább ajánlott olvasni vagy hangoskönyvet hallgatni ilyenkor, hogy az elménk lelassuljon. Ez egy erős jelzés a test számára, hogy ideje lefeküdni. Ha nincs annyi időnk, ne aggódjunk, már öt perc is sokat számít.

Hangulattól függően változik, hogy mit olvasunk, de ne válasszunk számunkra unalmas könyvet, még akkor sem, ha azt gondoljuk, attól könnyebben elalszunk. Attól csak unatkozni fogunk és frusztráltak leszünk, ez pedig nem segíti az alvást. Érdemes papír alapú könyvet választani, de ha e-könyvünk vagy Kindle-ünk van, akkor lehetőleg olyat használjunk, amelyiken van éjszakai üzemmódja. Ez minimalizálja a kék fénynek való kitettséget, amely megzavarja az alvást.

Az olvasás koncentrált, lassú kognitív tevékenység, amely kevesebb stimulációs forrással rendelkezik – mint például egy sorozat nézése vagy a közösségi médiában való görgetés és videók nézegetése –, és fokozatosan lejjebb kapcsolja az ingerlés tárcsáját az agyban.

Gyakran gondoljuk úgy, hogy az elalvás automatikusan történik a lámpa lekapcsolása után, de inkább egy folyamatról van szó, ahol folyamatosan mélyebbre ereszkedünk le. Az alvás korai szakaszában például a testhőmérséklet folyamatosan csökken, a szívverés lelassul és az izmok ellazulnak, melyek együttesen készítenek fel minket a békés alvásra.

Lehet, hogy nem mindenkinél az olvasás lesz az alvást jelző folyamat, a kulcs ennek megtaláláshoz az, hogy olyasmit válasszunk, ami megállítja az agyad és a tested a túl kemény munkától, még ha csak egy kis időre is, mielőtt lefeküdnénk. Ez lehet egy kellemes, ellazító fürdő, egy esti nyújtógyakorlat vagy jóga, esetleg egy 10 perces meditáció.

(Glamour)

Nyitókép: Unsplash