
5 konyhai hiba, amit könnyű lenne megelőzni
Az amerikai Tűzmegelőzési Szövetség kommunikációs vezetője, Susan McKelvey elárult öt olyan konyhai szokást, amitől érdemes minél hamarabb megszabadulnod, mert balesetet okozhat otthon.
1. Nem felügyeled a tűzhelyet vagy a sütőt
Sokan elkövetjük: ha valami épp párolódik a tűzhelyen vagy sül a sütőben, kicsit otthagyjuk, és nekiállunk valami más házimunkának. McKelvey szerint ez egy nagy no-go. Elmondta, hogy a felügyelet nélküli főzés messze a vezető oka az otthoni tűzeseteknek és tűzhalálnak. A „felügyelet nélküli" magában foglalja azokat a főzési tüzeket, amelyek akkor keletkeznek, amikor nem figyeled, hogy mit főzöl, elvonják a figyelmed, elhagyod a szobát vagy elalszol.
2. Gyúlékony tárgyakat hagysz a nyílt láng körül
Praktikus, ha a sütőkesztyű vagy a lábos a közelben van, de ha a tűzhely mellett pihenteted, azzal katasztrófát idézhetsz elő. A legjobb, ha ezeket a tárgyakat távol tartod a tűztől, a főzés közben használt papír- vagy műanyag csomagolásokat pedig azonnal kidobod, hogy elkerüld az újabb tűzveszélyt.
3. Feltételezed, hogy az elektromos tűzhely nem okoz tüzet
Fotó: Shutterstock
Bár nem nyílt lángról van szó, ha azt gondolod, hogy az elektromos tűzhely biztonságosabb, mint a gáztűzhely, tévedsz. A bejelentett otthoni főzőtüzek 53%-ában főzőlapok vesznek részt. Az elektromos tűzhelyekkel rendelkező háztartásokban nagyobb volt a főzési tűzesetek és a kapcsolódó veszteségek kockázata, mint a gáztűzhelyekkel rendelkező háztartásokban.
4. Az edényfoganttyúk feléd néznek főzés közben
Bár így könnyen megfoghatóak, de útban vannak, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy felborulnak. Ráadásul, ha zsírtűz keletkezik, lehet, hogy ösztönösen megragadod a fogantyút, hogy a mosogatóhoz vidd, de ne tedd ezt! Inkább fordítsd az edényfogantyúkat a tűzhely hátsó része felé. Főzés közben pedig tartsd a fedőt a közelben. Ha egy kis zsírtűz keletkezik, csúsztasd a fedelet a serpenyőre, és kapcsold ki az tűzhelyet.
5. A gyerekeket és a háziállatokat felügyelet nélkül a konyhában hagyod
Az egész család biztonsága érdekében McKelvey azt javasolja, hogy a kisgyerekeket és a háziállatokat tartsd távol a konyhától főzés közben. Hozz létre egy legalább 3 méteres „gyerek- és háziállatmentes zónát" a főzőhely körül, és mindenhol, ahol forró étel vagy folyadék található.
Forrás: Eating Well
Nyitókép: Shutterstock

