
Valószínűleg te sem takarítod eleget a konyhai mosogatódat
A pult vagy a tűzhely letörlése általában természetes dolog a legtöbb háztartásban, a mosogató kitisztítása azonban könnyen elkerülheti a figyelmet.
Pedig nem szabadna kihagyni a mosogató alapos tisztítását: rengeteg baktériumot rejthet, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Az olyan élelmiszerek, mint a nyers hús, a nyers tojás, valamint a friss gyümölcsök és zöldségek mind olyan baktériumokat terjeszthetnek, amelyek megbetegíthetik az embert. Már az is problémát jelenthet, ha megérintjük a mosogató területét, miután ezeket az ételeket fogdostuk.

A keresztszennyeződés nagyon könnyen bekövetkezhet, és a mosogató vízzel való leöblítése nem elegendő a teljes higiénia biztosításához; ezért az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) azt javasolja, hogy a konyhai mosogatót alaposan tisztítsuk meg, miután ételek mosására vagy elkészítésére használtuk.
A mosogató tisztítása fárasztó feladatnak tűnhet, de valójában nem is olyan nehéz (vagy időigényes). Mutatjuk, hogyan érdemes csinálni!
- Távolítsunk el mindent a mosogatóból és a környékéről.
- Ha ételmaradékok vannak a mosogatóban és van szemétaprító gépünk, folyassunk rá vizet, hogy az ételmaradékok lefolyjanak a csatornába, és hagyjuk a szemétaprítót 20-30 másodpercig működni (ha nincs szemétaprítónk, akkor használjunk mosogatószűrőt, hogy az összes ételmaradékot összegyűjtsük, és utána a szemétbe dobjuk).
- A legtöbb tisztítószer alkalmas a mosogatók tisztítására is. Permetezzük be a teljes felületet, kövessük a flakonon található utasításokat, majd töröljük le a mosogatót egy tiszta szivaccsal vagy ronggyal. Tegyünk egy kis mosogatószert egy kefére vagy szivacsra, és dörzsöljük le a mosogatót, hogy eltávolítsuk a makacs foltokat.
- Miután alaposan megtisztítottuk a mosogatót, folytathatjuk a fertőtlenítéssel, hogy eltávolítsuk az esetlegesen megmaradt baktériumokat. Ehhez elengedhetetlen, hogy alaposan kiöblítsük a mosogatót, mivel a fehérítő és más tisztítószerek, például az ammóniát tartalmazók keverése veszélyes kémiai reakciót okozhat.

