Kopasz fejen nagyító

Egy meglepően olcsó tabletta visszafordíthatja a kopaszodást

Néhány orvos szerint egy híres hajhullás elleni készítmény hatóanyagának alacsony dózisa szuperolcsón visszafordíthatja a kopaszodást – mégis csak ritkán írják fel az általuk ajánlott formában.


A New York Times beszámolója szerint a minoxidil alacsony dózisai – amely a Rogaine hajhullás elleni kezelés hatóanyaga – úgy tűnik, hogy szájon át bevéve sokkal hatékonyabban szünteti meg a hajhullást, mintha ragacsos krémmel a fejbőrre kenve alkalmaznák azt.

A minoxidil a címkén feltüntetett felhasználási módja vérnyomáscsökkentő gyógyszer, de ez a gyógyszer óriási odafigyelést igényel, mivel komoly szívproblémákat okozhat. Miután az 1980-as években véletlenül felfedezték, a Rogaine minoxidil krémet a 90-es évek eleje óta használják férfiak és nők egyaránt hajhullás ellen.

Ahogy az ilyesmi gyakran előfordul, az alacsonyabb dózisú minoxidil-tabletták hatékonyságát a Rogaine-krém és hab termékekkel szemben szintén véletlen próbálgatással fedezték fel.

Mint a NYT megjegyzi, ez a felfedezés egy Rodney Sinclair nevű elhivatott ausztrál bőrgyógyásznak köszönhető. Hogy megkerülje egy női páciens kiütéseit – akinél a Rogaine valóban működött, azonban a mellékhatások igen kellemetlenek voltak –, Sinclair rájött, hogy a minoxidilnak a vérnyomáscsökkentő kezelésnél sokkal alacsonyabb dózisai – végül rájött, hogy az egynegyvenszerese – a hajhulláson is segítettek, és nem voltak mellékhatásai sem.

Az első ausztrál beteg és mások, akik Sinclairhez fordulnak, még mindig a szuperalacsony dózisú minoxidilt szedik, de egészen a közelmúltig ez volt a bőrgyógyászat legjobban őrzött titka – írja a NYT.

Fontos megjegyezni, hogy hazánkban a szóban forgó tabletta nincs engedélyezve, ebből kifolyólag a patikák polcain sem található meg.

Az alacsony dózisú minoxidil „off-label" (javallaton felüli) mivolta megijesztett néhány felhasználót, bár ahogy Robert Swerlick, az Emory University School of Medicine bőrgyógyásza megjegyzi a lapnak, „a legtöbb dolog, amit mi [a bőrgyógyászok] csinálunk, off-label, mert nincs semmi on-label".

Ez az off-label megjelölés azonban valószínűleg így is marad, mert ahogy Brett King, a Yale School of Medicine bőrgyógyász szakorvosa a lapnak elmondta, az iparág zord gazdasági helyzetéből adódóan a Big Pharma nemigen érdekelt hivatalos vizsgálatok elvégzésében.

Az orális minoxidil napi fillérekbe kerül. Nincs ösztönző erő arra, hogy több tízmillió dollárt költsünk arra, hogy klinikai kísérletben teszteljük. Ez a tanulmány valóban soha, de soha nem fog elkészülni

– mondta King a Timesnak.

Így a belátható jövőben a hajhullás kezelésére szolgáló alacsony dózisú minoxidil továbbra is off-label marad.

Vannak persze fenntartások a tablettával kapcsolatban. A szer állítólag nem működik a teljesen kopasz fejbúbok esetében, és bár rengeteg valós bizonyíték van a hatékonyságára, néhány orvos úgy találta, hogy egyszerűen egyes betegeknél nincs semmilyen hatása.

Hacsak valaki nem dönt úgy, hogy tanulmányt készít az alacsony dózisú szájon át szedhető minoxidilról, mint kopaszságkezelésről, nem fogjuk megtudni, hogy miért van ez így. De addig is, egyre több bőrgyógyász használja ezt a módszert.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism