Emberi test és a hasnyálmirigy

Most felfedezett dolog segíthet a korai hasnyálmirigyrák kiszűrésében

A széklettesztek hasznos segítséget nyújthatnak az orvosoknak a korai hasnyálmirigyrák felismerésében.


A Gut nevű folyóiratban ismertetett, 136 önkéntes bevonásával elvégzett vizsgálat eredményei szerint a bélbaktériumokat érintő kimutatható változások figyelmeztető jelzést adhatnak a daganat jelenlétére. A hasnyálmirigyrák a korai stádiumban gyakran nem okoz tüneteket, ez azt jelenti, hogy általában előrehaladottabb és nehezebben kezelhető, amikor felfedezik.

Ahogy a rák növekszik, nem egyértelmű tüneteket okozhat, például emésztési zavarokat, a bélműködés megváltozását és némi has- vagy hátfájást. Vannak, akik többször is felkeresik a háziorvosukat, mielőtt diagnosztizálják náluk a betegséget.

Jelenleg a leggyakoribb formában, a duktális adenokarcinómában szenvedők közül 20-ból kevesebb, mint egy marad életben öt évig vagy tovább. A korábbi felismerés javíthatná ezeket az esélyeket.

A kutatás mögött álló spanyol csapat két kórházból – az egyik madridi, a másik barcelonai – toborzott betegeket. A betegek közül csak néhánynak volt hasnyálmirigy-duktális adenokarcinómája, míg a többieket kontrollként választották ki az összehasonlításhoz, írja a BBC.

A kutatók köpet- és székletmintákat gyűjtöttek, és elemeztek az önkéntesektől, hogy kiderítsék, van-e észrevehető különbség a csoportok között. Míg a nyálminták eredménytelenek voltak, addig a székletminták olyan különbséget mutattak, amely a csapat szerint hasznos lehet a hasnyálmirigyrák diagnosztizálásában. Ez a bélbaktériumok, gombák és más mikrobák eltérő mintázata vagy genomikai profilja volt.

Ez következetesen azonosította a betegségben szenvedő betegeket, függetlenül attól, hogy a betegség milyen előrehaladott állapotban volt, ami arra utal, hogy a jellegzetes mikrobiom-jelek már korán kialakulnak, és hogy a széklet mikrobiomja felismerheti a korai stádiumban lévő betegséget, mondják a kutatók, akik további vizsgálatokat javasolnak - és néhány már folyamatban van.

Független németországi kutatók kisszámú betegeken validálták az eredményeket, és a tesztet Japánban is kipróbálják.

Nyitókép: