kornyezetbarat takaritoeszkozok

6 egyszerű mód, hogy környezettudatosabbá tegyük a takarítási szokásainkat

Egyre inkább alapvető igény, hogy az otthonunkat környezetbarátabbá tegyük, és ebbe a takarítás is beletartozik. Nemcsak a bolygónk, de a mi egészségünk is meghálálja majd, ha bevezetjük ezt a hat kis változtatást a háztartásunkban.


1. Cseréljük le a műanyag flakonokat üvegre

two brown spray bottles on brown table

Fotó: Daiga Ellaby/Unsplash

Ha úgy vásároljuk a tisztító- és mosószereket törekedjünk arra hogy üveges kiszerelést válasszunk, vagy keressünk olyan boltokat, ahol utántölthetjük a saját üvegünket. Az utántöltés nemcsak olcsóbb, de rengeteg műanyaghulladéktól kíméljük meg a világot. Ha attól tartunk, ezek könnyen kicsúsznak majd a kezünkből takarítás közben, és összetörnek, akkor tegyünk rájuk szilikon csúszásgátlót.

2. Váltsunk nem eldobható törlőkendőkre!

Persze kényelmes a tisztítószerrel átitatott nedves törlőkendőkkel végigmenni a lakáson, ezekkel már egy alapos takarítás során rengeteg szemetet termelünk. A mikroszálas törlőkendők nemcsak moshatóak, de még a dolgukat is jobban végzik, és kevesebb tisztítószert igényelnek a törölgetéshez. Használat után dobjuk be a következő mosásba, és mivel nagyon gyorsan száradnak, hamarosan már újra használhatjuk is őket.

3. Készítsük magunknak a tisztítószereket

Az internek tele van házi készítésű tisztítószerek receptjeivel, és nem véletlenül: nem tartalmaznak ártalmas anyagot, ennek ellenére kiválóan végzik a dolgukat, és még olcsók is. A leggyakoribb összetevők csupa olyan alapanyagok, amik valószínűleg amúgy is vannak a kamrában, mint a szódabikarbóna, citrom, só és ecet. Kísérletezzünk!

4. Váltsunk környezetbarát öblítőre

white front load washing machine

Fotó: PlanetCare/Unsplash

Az öblítő az egyik legrosszabb dolog, amit a háztartásunkban használunk. Színezettek, nagyon durván illatosítottak – a ruháinknak valójában egyikre sincs szüksége, ráadásul a mesterséges illatanyagok rosszat tesznek a bőrünknek is, és az allergiák kialakulására is hatással vannak. Szerencsére bármelyik drogériában beszerezhetjük már ezek természetes alternatíváját, amik lehet, hogy elsőre drágábbnak tűnnek, viszont néhány csepp is elég belőlük a mosáshoz.

5. Hasznosítsuk újra a régi fogkeféket!

Attól még, hogy a szánkba már nem szívesen tesszük be az elhasználódott sörtéjű fogkeféket, takarítani még tökéletesek lesznek! A nehezen hozzáférhető helyeket sokkal könnyebben meg tudjuk tisztítani velük, mint egy szivaccsal, így a fuga, a zuhanyrózsa, a recés cipőtalp és mindenféle szűrők takarításakor nagyon jól fognak jönni.

6. Váltsunk természetes anyagú szivacsokra!

A sima konyhai szivacsok műanyagból vannak, így, mivel viszonylag gyakran kell őket cserélni, egy ember több teherautónyit használ el belőlük élete során. A természetes alapanyagból készültek már sokkal barátságosabb alternatívát nyújtanak, amik ugyanolyan jól sikálnak, viszont sokkal könnyebben lebomlanak, ha eldobtuk őket.

Nyitókép: Shutterstock