szép kéz- és lábkörmök

Ha ezt a 9 tippet betartod, sokkal egészségesebbek lesznek a körmeid

Minden körömrajongó tudja, hogy a legszebb manikűrtrendek megvalósításának kulcsa az egészséges köröm. De mit is takar ez pontosan, és hogyan érhetjük el?


​Mi számít egészséges körömnek?

Az egészséges köröm több összetevős, számít a körmöt körülvevő szövetek, a köröm csontos része és a köröm épsége.

Egy egészségtelen köröm ezzel szemben törékeny, hámló vagy repedezett. A körömbetegség leggyakoribb jelei közé tartozik a köröm egészét vagy egy részét érintő elszíneződés, a köröm vastagságának megváltozása (vastagabb vagy törékenyebb köröm), valamint a köröm leválása. Természetesen mindenkinek más kicsit a körme, és ebben a genetika is nagy szerepet játszik. Van, akinek felfelé gömbölyödik, van, akinek enyhén barázdált vagy hullámos, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségtelen.

Az alábbiakban szakemberek osztják meg legjobb tanácsaikat arra vonatkozóan, hogy otthon is csúcsformában tartsd a körmeidet.

​1. Fordulj szakemberhez körömjavítás céljából!

A körömallergiák és -érzékenységek oka a professzionális termékek, például a zselés körömlakkok helytelen alkalmazása. Nem véletlenül készültek szakemberek számára. Ha szeretnéd mégis otthon csinálni a gélkörmeidet, fontold meg egy rövid tanfolyam elvégzését (akár online) a termékek biztonságos kezeléséről, hogy elkerüld a problémákat.

​2. Használj körömágybőr olajat!

A körömtechnikusok mindig a körömágybőr olajról beszélnek, nem hiába. A körömágybőr olaj hidratálja a körömágyat, ezzel elősegíti a növekedést, megakadályozza a lógó körmöket és javítja a körmök megjelenését. Legalább egyszer délelőtt és egyszer délután olajozd be a körmeidet és a körmöd körüli bőrt, minél többször, annál jobb.

​3. Állítsd be a körmöd hosszát az életmódodnak megfelelően!

n\u0151i kezek sz\u00e9p k\u00f6rm\u00f6kkel

Fotó: Shutterstock

Ha aktív munkát végzel, ne legyenek hosszú, akril körmeid, mivel hajlamosabbak a sérülésre. Ha gyakran éri őket balesetet, tartsd őket inkább röviden.

​4. Vigyél be elég fehérjét!

A köröm optimális egészségének legfontosabb összetevője a jó minőségű fehérje, például az állati fehérje, mint a csirke, a tojás, a sovány vörös húsú hal, valamint a tofu és a diófélék. A szilícium nyomelemet tartalmazó élelmiszerek is előnyösek, ezek közé tartozik az uborka, a zab, a zöld leveles zöldségek, a hagyma és a gabonafélék.

​5. Kerüld a túlzott kézmosást!

Persze, a higiénia fontos, de a túl sok kézmosást inkább kerüld el (kivéve, ha a munkád ezt követeli), és használj kíméletes szappant!

​6. Kerüld az irritáló vegyi anyagokkal való közvetlen érintkezést!

Védd a kezed kesztyűvel! A műanyag alatt használj pamutot, különösen a házimunkáknál.

​7. Nem szerszámok a körmeid!

Bármilyen nehéz is elsőre, próbáld meg nem eszközként használni a körmeidet (konzervdobozok kinyitása, kulcsok levétele a kulcstartókról, csomagok kinyitása), mivel ezek mind felesleges mikrotraumákat okoznak a körmeidnek, így hajlamosabbak a törésre.

​8. Kerüld a körömlakklemosót gyakori használatát!

k\u00f6rm\u00f6t fest egy fiatal n\u0151

Fotó: Shutterstock

Nem előnyös havonta kettőnél többször eltávolítani a körömlakkot, mivel túlszáradást okozhat, és a körmök törékennyé, dehidratálttá és sérültté válhatnak.

​9. Kérj tanácsot körömproblémákra szakosodott bőrgyógyásztól, ha bármilyen változást észlelsz!

Ha bármilyen változást észlelsz a körmeiden, keresd fel a háziorvosod, vagy még jobb, ha bőrgyógyászhoz fordulsz! A körömelváltozások más, komolyabb egészségügyi problémákra utaló jelek is lehetnek, ezért fontos, hogy ne hagyd figyelmen kívül az aggodalmakat.

Forrás: Marie Claire UK

Nyitókép: Shutterstock