Nem enyhül a koronavírus okozta depresszió

Nem enyhül a koronavírus okozta depresszió

Egy friss tanulmány szerint nem enyhül a koronavírus okozta depresszió.


Egy, az amerikai állampolgárok között reprezentatív mintavétellel végzett longitudinális tanulmány nem meglepő kimutatása szerint nőtt a depresszió aránya a koronavírus-járvány idején. Nagyobb kockázatnak voltak és vannak kitéve az alacsonyabb jövedelműek, illetve azok, akik stresszhatást tapasztalnak a gyermeknevelés, a bérleti díj fizetése vagy a munkahelyük elvesztése miatt, teszi hozzá a tanulmány. Az írás hangsúlyozza, hogy kulcsfontosságú a mentálhigiénés ellátáshoz való nagyobb hozzáférés biztosítása, hogy az emberek könnyebben birkózzanak meg a pandémia okozta depresszióval.

A Psychology Today csapata nemrég közzétette az amerikai felnőttek között, 2020 tavaszától 2021 tavaszáig, reprezentatív mintán végzett felmérés eredményeit. Ugyanazt a felnőtt csoportot követték egy éven keresztül, hogy lássák, hogyan változott azok depressziója. A közelmúlt történelmének más traumatikus eseményeitől eltérően azt tapasztalták, hogy a depresszió magas maradt a pandémia idején, és 2020 március és április, valamint 2021 március-április között némileg növekedhetett. A kimutatás szerint a depresszió a COVID-19 előtti 8,5 százalékról 27,8 százalékra nőtt 2020 tavaszán, 2021 tavaszán pedig ez az arány már a 32,8 százalékot is elérte. Vagyis a legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a depresszió nem enyhül.

A tanulmány szerint nagy különbséget jelent, hogy más traumatikus eseményekkel ellentétben a pandémia folyamatosan tart, ráadásul nem tudjuk, meddig. Ha meg is szüntetjük a vírus miatt hozott óvintézkedéseket, a járvány gazdasági következményei még jó ideig velünk maradnak, és a járvány hatásainak elhúzódása a stresszorok növekedéséhez és egyre rosszabb mentális egészséghez vezethet. A kutatás eredményeiből az alacsony és magas jövedelemmel rendelkezőket hozza fel példaként: az alacsony jövedelműek számára még nagyobb porblémát jelenthet a járvány sokadik hónapjában ez az alacsony fizetés, mint az elején. Míg a 20 000 dollárnál alacsonyabb bevételt elérő személyek 2,3-szorosa volt depresszióra esélyes 2020 tavaszán, mint a 75 000 dollárt vagy többet keresők, addig 2021 tavaszán ezek az esélyek 7,0-szorosára ugrottak.

A tanulmány szerint rövid távon biztosítani kell mindenki számára a mentálhigiénés ellátást, közép- és hosszú távon pedig foglalkozni kell a rossz mentális egészség alapvető társadalmi-és gazdasági gyökereivel, és különösen az egyenlőtlenségekkel, amelyek aránytalanul rossz terhet rónak bizonyos csoportokra.