Koronavírus mutáció az emberi testben

Ez az oka, ha még nem voltál koronavírusos

Igencsak érdekes elmélettel állt elő egy orvos.


A múlt héten a Facebookon posztoló egészségügyi szakember, aki egyben a Koreai Vakcina Társaság alelnöke is, azt állította, hogy ha eddig sikerült elkerülnie valakinek a fertőző vírust, az valószínűleg azért van, mert nincsenek barátai.

„Azok a felnőttek, akik még nem fertőződtek meg a COVID-19 vírussal, azoknak személyközi problémáik vannak”

– fogalmazott a posztjában.

Ma Sang-hyuk azóta törölte a posztot, és visszavonta kissé ellentmondásos megjegyzéseit, megosztva, hogy azok „metaforikusan" értendők, olvasható a brit Marie Claire oldalán.

Mindez azért történt, mert az új deltakron és a stealth omikron törzsek világszerte az esetek számának növekedését okozzák. Az orvos megjegyzése vírusszerűen terjedt el az interneten, és nyilvánvalóan megosztotta az emberek véleményét.

A kezdeti megjegyzéseit kibővítve, Ma Sang-hyu később a következőket mondta:

„[A posztom] hangsúlyozta, hogy mennyire nehéz bárkinek is elkerülnie a vírust egy olyan helyzetben, amikor a térségben magas a megerősített esetek aránya".

Sokan azonban rámutattak, hogy annak ellenére koronavírusosak lettek, hogy nem találkoztak a barátaikkal, mások pedig gyorsan megosztották, hogy nem azért kerülték el a vírust, mert nem találkoztak a barátaikkal, hanem általában ügyeltek arra, hogy maszkot viseljenek, rendszeresen kezet mossanak, szociális távolságtartással járjanak, ha találkoznak másokkal, és így tovább.

Egy orvos, Rosie Baruah rámutatott, hogy Sang-hyuk érvelését követve az, hogy még nem kapta el a vírust, azt jelenti, hogy nem veszi ki a részét a munkájából az intenzív osztályon, ahol dolgozik.

Néhány Twitter-felhasználó egyetért az orvos érvelésével, szerintük azért nem kapták el eddig a vírust, mert az elmúlt években korlátozták a társas érintkezéseiket. A válaszok többsége azonban érzéketlennek ítélte meg az orvos megjegyzéseit.

A tudósok úgy vélik, hogy az omikron változat két új törzse, a deltakron és a stealth omikron felelős az egyre növekvő esetekért az Egyesült Királyságban és világszerte.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti érv csak egy egészségügyi szakember véleménye, és hogy eddig az állítást széles körben cáfolták. Tekintettel arra, hogy Ma Sang-hyuk törölte a posztot, feltételezhető, hogy nem sok orvosi támpontja volt állításának vagy nem gondolt arra, hogyan fogadják majd kijelentését, tekintve, hogy a JHU CSSE COVID-19 Data és Our World in Data statisztikái szerint csak az Egyesült Királyságban 165 ezer ember halt meg a világjárványban.

Nyitókép: Shutterstock / peterschreiber.media