Egy arcmaszkot ábrázoló graffiti

Az emberek mai napig küzdenek a koronavírus egyik sötét hozadékával​

A koronavírus-járvány az egész világon megnehezítette az emberek életét, és rengetegen belehaltak a fertőzésbe. Az intézkedések és a vakcina megérkezte után az országok egy kicsit fellélegezhetnek, viszont nagyon sokan küzdenek a fertőzés egyik — egészen idáig láthatatlan — következményével.


2020 márciusa óta — mióta kirobbant a világjárvány és minden országban korlátozásokat kezdtek bevezetni — rengeteg ember vesztette életet és sokan hagyták el munkájukat a bezártság és a veszélyhelyzet következtében. Többek között az iskolákban is távoktatást rendeltek el, így még a fiatal generációk sem tudtak találkozni másokkal. A folyamatos félelemnek és a bezártságnak meg is lett a következménye.

A járvány első szakaszában egy vizsgálatot indítottak az amerikai lakosság mentális állapotának felderítésére, és azt találták, hogy az emberek 27,8 százaléka tapasztal depressziós tüneteket. Ez a szám több mint háromszorosa volt a korábbi éveben mért adatoknak. Egy évvel később megismételték a tesztet, és bár a fertőzések és a halálesetek csökkenésének reményteli jelei mutatkoztak, mégis tovább növekedett a depressziósok száma.

Egy szomor\u00fa f\u00e9rfi \u00fcl egy padon

Fotó: Unsplash/Gadiel Lazcano

Szakértők szerint a 2021-es, kimagasló értékek között olyan emberek is beszámoltak a tünetekről — mint például az érdeklődés elvesztéséről, valamint állandó szomorúságról és pesszimizmusról —, akik már a koronavírus első hullámában is észlelték a jeleket. Ez az adat arra engedi következtetni a tudósokat, hogy a járványhelyzet során felbukkanó depresszió tartós az emberek körében.

A tanulmány során az a kérdés is felmerült, hogy a vagyoni különbségek miképpen befolyásolták a mentális állapotokat. Első felmérésben azt találták, hogy azok az emberek, akik viszonylag kevés megtakarítással érkeztek a világjárványba, azok nagyobb valószínűséggel voltak kitéve a COVID-19-hez kapcsolódó stresszhatásoknak. Az utólagos tesztekben olyan pontokra is kitértek a kérdésben, mint a személyes megtakarítás, valamint a lakástulajdon befolyása.

Egy szomor\u00fa n\u0151 egy pap\u00edrlappal takarja a sz\u00e1j\u00e1t

Fotó: Unsplash/Sydney Sims

Az újabb eredmények szerint a stabilabb anyagi háttérrel rendelkező lakosok kevésbé számoltak be negatív hangulatról, viszont ugyanannyira megviselte őket a munkahelyük elvesztése, a párkapcsolati problémáik, valamint a világjárvány idején tapasztalt pénzügyi nehézségek miatti stressz.

A jövőben a szakértők tovább szeretnék folytatni a tanulmányt, hiszen a világjárvány hatásai már enyhülni látszanak, viszont a világszinten elterjedt depresszió mértéke láthatóan nem csökken.


Nyitókép: Unsplash/Adam Nieścioruk
Forrás:
ScienceAlert