Egy telefon valaki kezéhez láncolva

Észre sem vettük és az Instagram megváltoztatta a látásmódunkat

Az emberek életének szerves részét képezi a közösségi média böngészése, ami jelentősen megváltoztathatja sokak látásmódját. Alábbi cikkünkben három jellemző gondolkodásbéli módosulást írtunk össze.


Jonathan Haidt, a New York-i Egyetem pszichológusa nemrég tartott egy előadást, melyben beszámolt a közösségi média tinédzserekre gyakorolt negatív hatásairól. Többek között megosztotta, hogy a tizenévesek mentális egészsége 2010. óta rohamosan romlik, az emiatt bekövetkező globális lélektani válság pedig nagyrészt a szorongás és a depresszió tüneteinek megjelenésével jár együtt.

Az évek során már rengeteg felmérés született azzal kapcsolatban, miként hat a folyamatos információáramlás az emberekre, elsősorban pedig a fiatal kamaszokra. A továbbiakban három olyan változást írtunk össze, melyek az ön-, vagy a világról alkotott képre voltak hatással.

1. Testképzavart okoz

Egy t\u00e1rsas\u00e1g tagjai a telefonjukat nyomkodj\u00e1k

Fotó: Shutterstock

Egy nemrég megjelent tanulmány kifejezetten selfie-k fiatalok testképére gyakorolt hatását vizsgálta. A szakértők megállapították, hogy az ilyen képek megosztása és készítése kihatással van az emberek önbizalmára. Ennek oka, hogy az ilyen fotók célja a mások általi megerősítés elérése, a fiatalok pedig sokszor túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek.

Természetesen szimplán a nézésük is negatív hatással lehet az egészséges önbizalomra, mivel az ilyen posztokat legtöbbször megszerkesztik, hogy egy tökéletes világot mutassanak. Az ilyen ingerek azt az érzést kelthetik, hogy a kívülálló ember élete sokkal sivárabb.

2. Az önobjektiválás növekedésével jár

A 21. századi, nyugati kultúrákban élő nők hamar eltanulják, hogy külső szemlélők értékelik a megjelenésüket. Ennek hatására kialakul bennük, hogy egy harmadik fél szemszögéből vizsgálják saját magukat, ezt pedig önobjektivitásnak hívják.

A kamaszok a közösségi média oldalakon egy adott testideált, stílust és kinézetet jelölnek ki kívánatosnak, így arra próbálnak hasonlítani. Ez testkép problémákhoz vezethet egy kutatás szerint, mert a felállított elképzelést szinte lehetetlen elérni, így a kudarc rendszeres megtapasztalása elkerülhetetlen az önobjektivitás pedig a többszörösére nő.

3. A felhasználók elfelejtik saját jellemüket

Egy szaklapban megjelent vizsgálat bebizonyította, hogy a fiatalok gyakran elnyomják saját magukat, stílusukat és gondolataikat annak érdekében, hogy a közösségi médiában megfeleljenek az éppen menőnek titulált ideálnak és eszmének — írja a Psychology Today

Egy szakértő mindezek ellenére megosztott két hasznos tippet, hogy miként lehet felelősségteljesen és biztonságosan kezelni ezeket a platformokat. Először is, gyakran kell szüneteket tartani, azokban az időkben pedig ajánlatos több időt tölteni a családdal és a barátokkal. Ezáltal az emberek megtapasztalhatják, mit gondolnak az emberek valójában az internet befolyása nélkül. Másodszor pedig hitelesen kell kezelni a különböző oldalakat és nem mindig csak a tökéletességre törekedni. Ennek hála valósághűbbek lehetnek az online tapasztalatok.

Nyitókép: Shutterstock