boldog nő táncol a kanapén ülve, fején fejhallgatóval

4 kreatív tevékenység, ami azonnal jobb kedvre derít

Azokat a tevékenységek, amelyeket élvezetesnek találsz − legyen szó új hobbiról, sportról, társasági életről vagy a természetben való időtöltésről − a stresszből és a nehéz életdöntésekből való kilábalást szolgálják.


Ezek az úgynevezett „helyreállító tevékenységek” a pihenés érzését adják, ami növeli a pozitív érzelmeket, és mind a fizikai, mind a mentális egészségre hatással van, és befolyásolja a boldogságot, a hangulatot és az elkötelezettséget.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság 2023. júliusi felmérése szerint azok az amerikaiak, akik hetente legalább egyszer kreatív tevékenységet végeznek, jobb mentális egészségről számoltak be, mint azok, akik nem végeznek kreatív tevékenységet. Ezek az időtöltések szerepet játszhatnak a megbetegedések és a halálozás, a súlyeloszlás, a vérnyomás és más fizikai tulajdonságok terén is.

Az alábbiakban a HuffPost segítségével mutatunk 4 kreatív tevékenységet, amely a tanulmány szerint a legtöbb embernek segített a stresszoldásban.

​1. Zenehallgatás


A zenehallgatás az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység, és az APA felmérésében résztvevők 77%-a számolt be arról, hogy zenét hallgat a stressz és a szorongás enyhítésére. A kellemesnek talált zenehallgatás kiegyensúlyozhatja az amigdala, vagyis az agy érzelmeket szabályozó részét.

A zenehallgatás és a jó közérzet között pozitív összefüggések vannak az érzelmek kezelésének megtanulása, a problémáktól való elvonulás, valamint a zenei stílus vagy csoport iránti hasonló szenvedélyt osztó másokkal való kapcsolatteremtés révén is. A mentális előnyök mellett a zene csökkentheti a fájdalmat, javíthatja a testtartást, és csökkentheti a betegséggel járó nyugtalanságot.

​2. Rejtvények megoldása

Az APA tanulmányban részt vevők közel 40%-a mondta azt, hogy a rejtvények megoldása segít csökkenteni a stresszt. A rejtvényjátékok fokozzák a prefrontális kéreg működését, amely fontos szerepet játszik az olyan kognitív funkciókban, mint a gondolkodás, a döntéshozatal, a koncentráció és a problémamegoldás.

A keresztrejtvények a szókincset is bővíthetik, serkentik a gondolkodást, növelik az önbizalmat és gyorsítják a tanulási képességet. A rejtvények megoldása emellett a teljesítés érzését is adhatja, ami a boldogság pszichológiai módszere, a PERMA boldogságmodell szerint növelheti a pozitív érzelmeket, és csökkentheti a szorongást, a depressziót és a stresszt.

​3. Éneklés vagy tánc

egy n\u0151 \u00e9nekel az aut\u00f3ban

Fotó: Shutterstock

Az olyan tevékenységek, mint az éneklés és a tánc átalakító hatásúak, mert lehetővé teszik számunkra a különböző érzelmek feldolgozását, akár úgy, hogy biztonságos lehetőséget biztosítanak azok kifejezésére, akár úgy, hogy felszabadítják azokat. A velük való foglalkozás nemcsak a figyelem és a fókusz „eltolódását" biztosítja, hanem megváltoztatja az egyén fiziológiai állapotát is, ami szükséges pihenést biztosít az élet kihívásaiból fakadó stressz és szorongás alól.

A fizikai aktivitás természetes endorfinokat szabadít fel, amelyek a hangulat emelését szolgálják, és segítenek abban, hogy jól érezzük magunkat. Bevonnak minket az itt és mostba, lehetővé téve számunkra, hogy egy pillanatra elmeneküljünk az élet problémái elől, hogy olyasvalamivel foglalkozzunk, ami örömet okoz nekünk.

4. Rajzolás, festés vagy szobrászat

Talán hallottál már a művészetterápiáról, mint a mentális betegségek kezelésében alkalmazott kifejezési módról. Ez a nem verbális terápia szerepet játszhat a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítésében.

A rajzolás, festés vagy szobrászat alkalmas a szorongás, a félelem kifejezésére és bármilyen negatív érzelem levezetésére, különösen a gyermekek esetében. A művészeti alkotás elősegíti a munkaszervezést és -végrehajtást, valamint az önállóságot. Az önkifejezés bármely formájában való részvétel segíthet a stresszel való megbirkózásban, az érzelmi traumák gyógyításában és az önreflexiós technikák kialakításában.

Nyitókép: Shutterstock