Csokoládéval bevont epres krémpuffancs

Csokoládéval bevont epres krémpuffancsok Valentin-napi módra

Mennyei finomság, nem csak szerelmeseknek.

Hozzávalók (2 főre)

A tésztához:

 • 4 evőkanál sótlan vaj darabokra vágva
 • 1 evőkanál kristálycukor
 • ½ teáskanál kóser só
 • 63 g teljes kiőrlésű liszt
 • 2 nagy tojás, szobahőmérsékletű, felvert habverővel

A töltelékhez:

 • 1,8 dl tejszín, osztva
 • 1 teáskanál porcukor
 • 57 g keserédes csokoládé, apróra vágva
 • ½ teáskanál kóser só
 • 4 evőkanál eperlekvár, elosztva
 • Eperfagylalt (a tálaláshoz)
 • 2 evőkanálnyi zúzott, fagyasztva szárított eper

Elkészítés

1. lépés: Helyezzünk egy rácsot a sütő közepére; és melegítsük elő a sütőt 220 C°-ra. A vajat, a kristálycukrot, a sót és 3 evőkanál vizet egy közepes méretű lábasban forraljunk fel, keverjük meg, hogy a vaj felolvadjon, a cukor és a só pedig feloldódjon. Azonnal csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, és egyszerre adduk hozzá a teljes kiőrlésű lisztet.

Óvatosan keverjük fakanállal, amíg a liszt nagy részét fel nem szívja, majd főzzük 2-3 percig, erőteljesen kevergetve és szükség szerint liszthalmokat törve, amíg a serpenyő alján és oldalán vékony filmréteg képződik, és a tészta egyetlen masszává áll össze. (A tésztának fényesnek kell lennie, és vajasan csúszós tapintásúnak kell lennie.) Tegyük át a tésztát egy kis tálba, és kanállal terítsük fel az oldalát (ez elősegíti a gyorsabb kihűlést). Hagyjuk állni, amíg kissé kihűl, de még mindig meleg tapintású, 3-5 percig.

2. lépés: Öntsük a 2 nagy tojás felét szobahőmérsékletűre felvert habverővel a tál közepére, a tésztával együtt. Egy villa segítségével keverjük össze, amíg összeáll a tészta, majd adjuk hozzá a maradék tojást, és keverjük össze újra. Egy gumispatula segítségével kaparjuk le a tésztát a villáról, majd erőteljesen keverjük a tésztát a spatulával, amíg nagyon sima, fényes és kissé nyújtható nem lesz (a spatulát függőlegesen húzzuk ki a tésztából; a tésztának V alakban kell leesnie a végéről).

3. lépés: Kanalazzunk ki bőséges mennyiségű tésztát (kb. a tészta negyedét szeretnénk). A kanalat merőlegesen a pergamenre bélelt sütőlemezre tartva, egy másik kanállal kaparjuk le a tésztát a kanálról, hogy az a tepsire essen. Ismételjük meg ugyanezt a maradék tésztával, hogy még 3 krémpuffancsot készítsünk, mindegyik körül helyet hagyva. A tálban maradt tésztadarabokat kaparjuk ki, és egyenletesen osszuk el a puffancsok között. Mártsuk a mutatóujjunkat egy tál vízbe, és óvatosan tapogassuk le vele a tészta hegyes darabjait (megégnek a sütőben, ha nem simítjuk el őket).

4. lépés: Süssük a krémpuffancsokat 10 percig, majd csökkentsük a sütő hőmérsékletét 175 C°-ra, és süssük még 15 percig. Tegyük át egy rácsra, és azonnal szúrjunk egy kis lyukat minden krémpuffancsba egy nyársalóval, pálcikával vagy késsel, hogy a gőz távozhasson. Hagyjuk kihűlni.

Töltelék

5. Amíg a krémpuffancsok hűlnek, egy kis tálban verjük fel 1,2 dl tejszínt és 1 teáskanál porcukrot, amíg kemény habbá nem áll össze. Fedjük le és hűtsük le, amíg a krémpuffancsok összeállításához készen nem állunk.

6. lépés: Mikrózzuk meg az apróra vágott keserédes csokoládét, a sót és a maradék tejszínt 30 másodperces sorozatokban, minden sorozat után megkeverve, amíg megolvad. Alternatív megoldásként egy forró vízzel teli lábas fölé állított hőálló tálban is melegíthetjük, addig kevergetve, amíg megolvad. Tegyük félre a ganache-t.

7. lépés: Egy fogazott késsel óvatosan vágjunk ketté 2 krémpuffot a közepénél. Tegyük mindkettőt egy tányérra, és osszunk el 4 evőkanál eperlekvárt a krémtorták alsó felén; egyenletes rétegben elkenve. Tegyünk egy nagy kanál eperfagylaltot a lekvár tetejére minden krémtortára, majd tejszínhabot és zárjuk le a krémpuffancsokat. Öntsük a félretett meleg ganache-t minden krémes puffancsra tetszés szerint, és szórjuk meg mindegyiket 2 evőkanál tört, fagyasztva szárított eper felével.

(Bon Appétit)

Nyitókép: Pinterest