kurkuma

A kurkuma valóban jótékony hatással van az egészségre?

A szakértők elmondták, hogy milyen kurkumát használjunk, és hogyan fogyasszuk a maximális előnyök érdekében.


Az, hogy a kurkumát az „új” szuperélelmiszernek nevezik, tévhit, mondja Esther Tambe New York-i regisztrált dietetikus.

„A kurkuma sok kultúrában már régóta jelen van, és tiszteletben kell tartanunk ezt az örökséget, és meg kell próbálnunk megérteni a mit, miért és hogyan.”

A kutatások szerint a kurkuma antioxidánsként, immunerősítőként és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik számos pozitív hatással. Dokumentáltan segít az emésztés javításában, valamint támogatja a szív egészségét és a kognitív funkciókat.

„Ha azért fordulsz a kurkuma felé, mert hallottad, hogy segíthet a gyulladás elleni küzdelemben, tudnod kell, hogy a kurkumin az a hatóanyag, ami a jó munkát végzi”

– magyarázza Carolyn O'Neil, regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő.

A legtöbb, az Egyesült Államokban értékesített kurkuma kurkumin tartalma azonban csak 2 és 3 tömegszázalék között van, ami azt jelenti, hogy a kurkuma mély sárga-narancssárga színű és földes ízű, de nagyon kevés tápértékkel bír. A nagy hatékonyságú kurkuma akár 7% kurkumát is tartalmazhat. A lakadong kurkuma, más néven haldi akár 7-12% kurkumát is tartalmaz, egyedi termesztési körülményeinek és genetikai tulajdonságainak köszönhetően.

A lakadong kurkumát kifejezetten gyógyászati tulajdonságaiért termesztik, különösen erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai miatt, ami a hagyományos kurkumánál értékesebbé teszi az egészségügyi előnyök szempontjából.

A kurkuma vásárlása előtt mindig érdemes ellenőrizni a címkéket (egy eredetű, bio, GMO-mentes, fenntartható forrásból származó, etikusan termesztett stb.). A gyenge minőségű és akciós kurkuma hamisított vagy szennyezett lehet keményítővel, ólom-kromáttal (a szín fokozására) vagy szintetikus kurkumával, ami veszélyezteti a tisztaságot.

Sok tömeggyártott kurkuma por is veszít a hatékonyságából idővel a rossz tárolás (fénynek, hőnek és nedvességnek való kitettség) miatt a boltok polcain hónapokon keresztül.

A legjobb eredmény érdekében válasszunk friss, magas kurkumatartalmú kurkumát, mint például a Lakadong, és tároljuk megfelelően sötét, légmentesen záródó edényben, hogy megőrizze hatékonyságát. A fűszereket hűvös, sötét helyen, például szekrényben vagy kamrában, hőtől, fénytől és páratartalomtól védve ajánlott tárolni hatékonyságuk megőrzése érdekében.

A hagyományos dél-ázsiai konyhában a kurkumát és más fűszereket gyakran ghível vagy olajjal párolják, nemcsak az íz és a technika miatt, hanem azért is, mert a zsír megkönnyíti a kurkumin felszívódását.

Az ajánlott napi adag egy csipetnyi kurkuma, melyet reggel, éhgyomorra érdemes fogyasztani egy kanál mézzel, kókuszolajjal és meleg vízzel kombinálva.

(HuffPost)

Nyitókép: Getty Images