Macska és kutya füves mezőn sétál

3 dolog, amit a kutya- és macskagondozók jól csinálnak

Hogyan teszik a gazdik a legjobbat a háziállataikért?

1. Többet tanulnak a kutyájukról vagy macskájukról

Jó, ha naprakészek vagyunk. Amit a kutyákról és macskákról tudunk, folyamatosan változik a kutya- és macskatudományi kutatásoknak köszönhetően. Ha valaki mondjuk 10-15 év múlva kapja meg az első új háziállatát, akkor ez idő alatt sok minden változott (még akkor is, ha a korábbiakra épül).

Fontos, hogy jó forrásokat találjunk. Rengeteg elavult információ van a kutyákról és macskákról, és néha nehéz lehet átválogatni, hogy mi a jó tanács és mi nem (vagy akár káros).

2. Kiképzik kedvencüket jutalmakkal, például jutalomfalatokkal

Sokan sokáig rendszeresen használtak averzív módszereket kutyáik kiképzésére. Többé már nem. Manapság már szinte minden kutyagondozó legalább egy ideje jutalomalapú módszereket használ kutyája kiképzésére. Ez nagyszerű, mert tudjuk, hogy a pozitív megerősítés hatékony és a kutya számára a legjobb. Minél gyakrabban képezzük a kutyát jutalmazással, annál jobb.

Természetesen a macskák is pozitív megerősítéssel tanulnak. Bár igaz, hogy a legtöbb macskagondozó nem próbálta meg szándékosan kiképezni a macskáját, sokan akaratlanul is megtették már. A macskánk odarohan, ha megzörget egy jutalomfalat-csomagot, azt mondja, hogy "jutalomfalat!", vagy kinyitja a szekrény ajtaját, ahol a macskaeledel van? Ha igen, akkor arra tanítottuk a macskánkat, hogy jöjjön, ha hívják (vagy jelzik), hogy kapjon jutalomfalatot.

3. Olyan tevékenységek végzése, amelyeket a háziállat élvez

Manapság az emberek tudják, mennyire fontos, hogy sok mozgást és gazdagítást biztosítsanak kedvenceiknek. Ennek számos formája van: sétáltatni a kutyát (és néha a macskát is, attól függően); szaggazdagítást végezni, például szaglós sétákat vagy orrmunkát a kutyával (a macskák is tudnak orrmunkát végezni); ételt tenni egy szimatszőnyegbe vagy más, ételrejtvényt tartalmazó játékba, hogy az étkezések érdekesebbé váljanak, és hogy a háziállatnak meg kelljen dolgoznia az ételért; megtanítani a háziállatot trükkökre; és így tovább. A lényeg az, hogy olyan tevékenységeket találjunk, amelyeket mi és kedvencünk is élvez.

Az előnyök közé tartozik, hogy jól érezzük magunkat a háziállatunkkal, látjuk, hogy kedvencünk a fajának megfelelő viselkedést tanúsít, és kevésbé valószínű, hogy viselkedési problémái lesznek.