Gazdáját szaglászó kutya a szabadban

A kutyád képes kiszagolni, ha stresszes vagy

A stressz mindenféle fiziológiai változást okozhat az emberi szervezetben, a szívritmustól kezdve a véráramba kerülő vegyi anyagokig. Kiderült, hogy kutyáink képesek kiszimatolni ezeket a stresszel kapcsolatos változásokat, még az idegeneknél is.

Persze, azt már eddig is tudtuk, hogy a kutyák szuperszimatolók, de ez az új tanulmány az első alkalom, hogy a kutatók szigorúan ellenőrzött laboratóriumi kísérletekben vizsgálták, hogy a kutyusok szagfelismerő képessége hogyan segíthet nekik felismerni, ha az ember stresszes helyzetben van, derül ki a ScienceAlert cikkéből.

A kutatás amellett, hogy mélyebb megértést ad a kutyusok és gazdáik közötti kapcsolatról, felhasználható a szorongás, a pánikrohamok és a poszttraumás stresszbetegség (PTSD) támogatásában részt vevő kutyák képzésének javítására is.

„Az eredmények azt mutatják, hogy mi, emberek más szagokat termelünk az izzadságunkon és a leheletünkön keresztül, amikor stresszesek vagyunk, és a kutyák meg tudják különböztetni ezt a szagunkat attól, amikor nyugodtak vagyunk – még akkor is, ha olyan valakiről van szó, akit nem ismernek. A kutatás rávilágít arra, hogy a kutyáknak nincs szükségük vizuális vagy hangjelzésekre ahhoz, hogy érzékeljék az emberi stresszt”

– mondta Clara Wilson, az állatok viselkedését kutató szakember az angliai Queen's University Belfastról.

A vizsgálatban négy kutya – Treo, Fingal, Soot és Winnie – és 36 ember vett részt, és összesen 720 szagvizsgálatot végeztek. Az emberi önkénteseket egy nehéz matematikai feladat megoldására kérték, és ezzel egyidejűleg stressz-szintjük önbevallására.

Miután minden résztvevő vérnyomása és pulzusszáma megemelkedett, izzadság- és légzésmintát vettek, melyeket aztán bemutatták a kutyáknak, hogy lássák, azok képesek-e figyelmeztetni a kutatókat a stresszmintákra az alapszintű kontrollminták között: a feladat megkezdése előtt négy perccel vett nyugalmi mintákra. A kutyák pontosan ezt tették, méghozzá nagy pontossággal. A 720 próba 94 százalékában a kutyák képesek voltak helyesen figyelmeztetni a kutatókat a stresszmintára.

„Egészen elképesztő volt látni, hogy ilyen magabiztosan mondják meg, hogy 'nem, ennek a két dolognak határozottan más az illata”

– nyilatkozta Wilson.

Úgy tűnik, hogy a stressz által kiváltott kémiai változásokat a kutyák képesek felfogni, és a szagok az egyetlen információ, amely elszáll.

Nem csak a kutatókat nyűgözték le a kísérletek eredményei – egy Treo nevű kétéves Cocker spániel gazdája arról számolt be, hogy kutyusuk nagyon izgatottan várta a kutatókat és a vizsgálatban való részvételt, sőt, még a laborba is önállóan navigált.

„A vizsgálat jobban tudatosította bennünk, hogy a kutyák képesek az orruk segítségével „látni” a világot. Úgy véljük, hogy ez a tanulmány valóban fejlesztette Treo azon képességét, hogy otthon érzékelje az érzelmek változását. A tanulmány megerősített bennünket abban, hogy a kutyák rendkívül érzékeny és intuitív állatok, és óriási értéket képvisel, ha azt használják, amihez a legjobban értenek – a szimatolást”

– mondta Helen Parks, az eb gazdája.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a kutyák képesek tükrözni a stressz-szintünket, és az általunk kibocsátott szagokon keresztül érzékelni az olyan érzelmeket, mint a boldogság és a félelem – és ez az új kutatás jól összeköti ezt a két megállapítást néhány részletes adatgyűjtéssel.

Az új tanulmány hasznos információkkal szolgálhat arról, hogy a kutyák hogyan látják a világot, és hogyan lépnek kapcsolatba az emberekkel, akikkel útközben találkoznak. Köztudott, hogy amikor a kutyusok a velük lévő emberek hangulatához igazodnak, úgy tűnik, a szaglásnak nagy szerepe van. Az is lehet, hogy a kutyák érzékenyek a gazdájuk érzelmeire, és igyekeznek megvigasztalni vagy enyhíteni a bajukat.

Ezt is hozzátehetjük az embereknél tapasztalható finom változások hosszú listájához, amelyeket a kutyák képesek kiszagolni, még akkor is, ha látható jelek nincsenek jelen. Talán emlékeznek rá, hogy korábban például a kutyákat a COVID-19 fertőzések kiszimatolására használták.

„Ez az első ilyen jellegű tanulmány, és bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a kutyák képesek a stressz szaglására pusztán a lehelet és az izzadtság alapján, ami hasznos lehet a szolgálati és terápiás kutyák kiképzése során. Emellett segít megvilágítani az ember és kutya kapcsolatát, és hozzájárul annak megértéséhez, hogy a kutyák hogyan értelmezhetik az emberi pszichológiai állapotokat és hogyan léphetnek kapcsolatba velük”

– fogalmazott Wilson.

Nyitókép: Shutterstock