Egy kutya szaladgál a természetben

Te is veszélyezteted a kutyádat vagy macskádat etetéskor a nem megfelelő higiénia miatt?

Egy friss kutatás szerint a kutyatulajdonosok nagyon kis része szentel különösebb figyelmet a higiéniai tanácsokra, melyek az állat etetésével kapcsolatosak. Fontos tudni, hogy az elérhető útmutatók figyelmen kívül hagyása a házikedvenc, valamint a gazdája egészségét is veszélyezteti.


Az iránymutatások arra vonatkoznak, hogy az állateledelt hogyan és miképp érdemes tárolni, milyen formában kell kiszedni azt, valamint mi a helyes módszer és gyakoriság ahogy tisztítani kell az állat tálkáját. A legfőbb probléma az, hogy rengeteg ember nincsen tisztában ezekkel a szabályokkal, így komoly veszélyeknek teszik ki kedvenceiket.

„A kedvtelésből tartott állatok etetése magában foglalja a háziállat, a tulajdonos és az élelmiszer közötti kölcsönhatást. Ez lehetőséget teremt az ételből vagy vízből, edényekből, valamint az étel tárolási vagy elkészítési környezetéből származó mikrobiális szennyeződések kölcsönös cseréjére, ami mind az emberek, mind a háziállatok számára egészségügyi következményekkel járhat"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

A kutatás során 417 kutyatulajdonost kérdeztek meg és 68 tálkából vettek mintát, hogy kiszűrjék a rajta megtelepedett baktériumokat. A válaszadók kevesebb mint 5 százaléka tudott arról, hogy léteznek követendő alapelvek, és az ő nagy részük sem tudta megmondani, hol lehet azoknak utánuk nézni.

Ami pozitívum, hogy a tulajdonosok egy nagyobb halmaza tudta, hogy az eledeles zsákokat ellenőrizni kell vásárlás előtt, van-e rajtuk bármilyen sérülés, valamint azzal is tisztában voltak, hogy nem szabad a tálat szedőkanálként használni. Mindezek mellett az alanyok 97 százaléka nem eteti nyers étellel a házikedvencét.

A rosszabb arányokat figyelve pedig azt lehet megállapítani, hogy az emberek kevesebb mint 20 százaléka mos kezet, mielőtt az állat ételéhez nyúlna, nem tisztítják napi szinten az edényüket és még a kanalazó eszközt sem fertőtlenítik rendszeresen.

Mindezekből egyértelmű, hogy az emberek gyakran túlbecsülik saját higiéniájukat a mindennapokban. Bár a kutatás viszonylag kis mintát használt, és nem ment bele túlságosan a baktériumelemzés részleteibe, egyértelmű, hogy mind a kutyatartók, mind az egészségügyi szervek többet tehetnének az általános állategészség megőrzésének érdekében.