egy ember a kutyáját öleli

Nagy előrelépés történt a kutyaszőr-allergia elleni vakcina kifejlesztésében

Egyre több ember tart a lakásban négylábú barátot, így egyre többeket érint a kutyaszőr-allergia is. Egy friss kutatás nagy előrelépést tett az allergia elleni vakcina kifejlesztésében, így nemsokára búcsút inthetünk ennek a kellemetlen állapotnak.


Amennyiben valaki allergiás a kutyaszőrre, akkor tapasztalhatott asztmát, allergiás náthát és kötőhártya-gyulladást is. Ezek olyan tünetek, amelyek teljesen kizárják a négylábú házi kedvencek tartását. Egy japán kutatócsoport erre a problémára keresi a megoldást. Egy vakcina kifejlesztése a cél, aminek hatására a reakciók enyhülhetnek, vagy teljesen meg is szűnhetnek.

egy ember a kuty\u00e1j\u00e1val j\u00e1tszik

Fotó: Unsplash/Leohoho

Első lépésként fel kellett fedezni azokat a részecskéket, amik kiváltják a tüneteket. Miután ezeket a molekuláris részeket kiszúrták és izolálták, potenciálisan olyan oltóanyagot állíthatnak elő, ami hatékony ellenálló-képességet eredményez a szervezetben.

A kutatók egy úgynevezett „Can f 1” kutyaszőr-allergénre összpontosítottak, amelyről azt gondolják, hogy a reakciók 50-75 százalékáért felelős. Az eddigi kutatások során most először sikerült meghatározni a részecskék fehérjeszerkezetét teljes egészében — írta a ScienceAlert.

A kutatás még nagyon korai stádiumban van, hiszen a vakcina megalkotásánál egy korábban sosem használt módszert alkalmaznak. Amennyiben a tudósok képesek lesznek ezzel a folyamattal létrehozni a kutyaszőr-allergia gyógymódját, akkor remélhetőleg ugyanezt az eljárást más típusú oltások előállításánál is alkalmazni tudják majd.

Nyitókép: Unsplash/Eric Ward