konyha egy piros székkel

A „váratlan piros elmélet" az a lakberendezési trükk, amit ismerned kell

Úgy tűnik, 2024-ben a piros az új fekete. A kifutókon megjelenő vörös színektől kezdve a cherry cola hajtrendig, ez a szín szilárdan beágyazta magát az életünkbe. Ezek után nem is olyan meglepő, hogy a következő terület, ahol átveszi a hatalmat, az az otthonunk.


A „váratlan piros elmélet" Taylor Migliazzo Simon (@intayriors) TikTok-felhasználó alkotta meg, hogy leírja, milyen hatást vált ki, ha egy csipetnyi színt csempészünk a lakóterünkbe.

@intayriors UNEXPECTED RED THEORY #unexpectedredtheory#greenscreen ♬ original sound - Taylor Migliazzo Simon
A váratlan piros elmélet alapvetően azt jelenti, hogy bármit, ami piros, legyen az kicsi vagy nagy, hozzáadunk egy olyan szobához, ami egyáltalán nem illik hozzá, és az ettől automatikusan jobban néz ki

− magyarázza Taylor egy TikTok-videóban.

A videóban Taylor válogatott szobákat mutat a nézőinek, amelyekbe egy-egy piros színű tárgyat csempésztek, köztük egy régi, viktoriánus korabeli festményt, amelyen egy piros keretbe foglalt férfi látható.

Ennek a viktoriánus festménynek semmi keresnivalója nincs piros keretben, de automatikusan frissnek tűnik tőle. A piros egyszerűen mindenhez jól mutat

− fejti ki.

Bár a kifejezést talán a TikTok találta ki, a piros szín váratlan módon történő használatának ötlete valójában egy belsőépítészek által használt trükk. A szín azonnal megtörhet egy kicsit túlságosan összeszedettnek tűnő helyiséget, és a térnek a frissesség érzetét adja.

Tanulmányokból is tudjuk, hogy a piros az egyik legjobb szín, amely magára vonja a figyelmünket.

A szín viselése esetén a potenciális partnereket vonzóbbnak találjuk, a sportolók pedig bizonyítottan gyakrabban győznek.
Ahogy egy kis vörös rúzs azonnal feldobhatja a megjelenésünket, egy váratlan piros dekorációs elem ugyanezt teheti a lakóterünkkel is.

​Hogyan illeszd be a pirosat az otthonodba?

Persze egy ilyen élénk és erőteljes színnel való dekorálás elsőre kissé ijesztőnek tűnhet. Éppen ezért érdemes elkerülni a falak festését, és helyette inkább kis kivehető darabok behozásával kísérletezz! Ez lehet olyan egyszerű, mint egy piros gyertya elhelyezése a dohányzóasztalon, egy piros párna a kanapén vagy egy piros képkeret behozása.

Forrás: marie claire

Nyitókép: Instagram/Dauphine Interiors