Egy nő tápanyag-kiegészítőt szór az italába

A 7 leggyakoribb tápanyaghiány-fajta szerte a világon

A különböző tápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára, rengeteg ember azonban nem veszi figyelembe az intő jeleket. A súlyos tápanyaghiány életveszélyes károsodásokat is eredményezhet, melyeket a tünetek kezdetekor egyszerűen meg lehetne akadályozni. Alábbi cikkünkben a hét leggyakoribb hiányfajtáról olvashatnak.

1. Vashiány

Ez az egyik leggyakoribb tápanyaghiány a világon, az emberek 25 százaléka szenved ebben a betegségben. Ez a szám az óvodások körében magasabb, ezért kell rengeteg vasban gazdag élelmiszert kapniuk minden nap. A vas fontos szerepet játszik a vörösvértestek termelődésében, így a hemoglobinhoz kötődve szállítja az oxigént sejtjeinkbe. A hiány legfőbb tünetei közé tartozik a fáradtság, gyengeség, legyengült immunrendszer és a lassabb agyműködés.

2. Jódhiány

A jód a normál pajzsmirigyműködéshez és a hormonok termeléséhez nélkülözhetetlen. A világ népességének egyharmada szenved jódhiányban, amely súlyos károsodással járhat, különösen gyermekeknél. Leggyakoribb tünetei a megnagyobbodott pajzsmirigy, szívritmus-emelkedés, légszomj, valamint súlygyarapodást is okozhat. Legkönnyebben tejtermékek, tojás, illetve alga és különböző halfélék fogyasztásával tudjuk pótolni a jódot a szervezetünkben.

3. D-vitamin-hiány

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely a véráramunkon keresztül a sejtjeinkbe jut. Ehhez a tápanyaghoz juthatunk hozzá legkönnyebben, hiszen a bőrünk napfény hatására termeli ezt a tápanyagot.

A leggyakoribb tüneteiről egy előző cikkünkben beszéltünk részletesebben. Bár a pótlása nem tűnhet nehéznek, a téli hónapokban kicsivel több erőfeszítést kell tennünk a megfelelő vitaminszint eléréséhez. Tojássárgájából és zsíros halakból ki tudunk nyerni valamennyit, valamint a hiányban szenvedőknek ajánlatos kiegészítők formájában is a szervezetbe juttatni a D-vitamint.

4. B12-vitamin-hiány

Egy eg\u00e9szs\u00e9ges n\u0151 a term\u00e9szetben \u00e1ll

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

A B12-vitamin elengedhetetlen a vérképzéshez, valamint az agy- és idegműködéshez. A szervezet nem képes előállítani ezt a vitamint, ezért fontos, hogy táplálékból vagy étrend-kiegészítők útján pótoljuk az elhasználódott mennyiséget. Kizárólag állati eredetű ételekben található, ezért is gyakoriak a B12-vitamin hiánya miatt bekövetkezett megbetegedések vegetáriánusok körében. Ez az egyike azon vitaminoknak, melynek túladagolása nem káros, hiszen túlnyomó része nem jól szívódik fel szervezetünkben.

5. Kalciumhiány

A csontok karbantartásánál van hatalmas szerepe, valamint enélkül a szív, az izmok és az idegek nem tudnának rendeltetésszerűen működni. A súlyosabb kalciumhiány tünetei közé tartoznak a puha csontok gyermekeknél, valamint a csontritkulás, különösen az idősebb felnőttek körében. Táplálékkiegészítőkkel lehet javítani az állapotunkat, de a legtöbb ember még mindig nem jut elegendő kalciumhoz. Sötétzöld zöldségekkel, tejtermékekkel és csontozott halakkal természetes módon szerezhetünk több ásványi anyagot, ezzel is elkerülve a megbetegedéseket.

6. A-vitaminhiány

Ez a tápanyag segít az egészséges bőr, fogak, csontok és sejtmembránok kialakításában és fenntartásában, mindemellett a látásban is hatalmas szerepe van. Nagyon sok fejlődő országban probléma, hogy az emberek nem visznek be elegendő A-vitamint a szervezetükbe, ami csökkentheti az immunfunkciókat, ezáltal nagy esélyjel halálhoz vezethet gyerekek és terhes nők körében is.

A mihamarabbi segítségkéréshez néhány egyszerű jelet kell megfigyelnünk, melyeket egy korábbi cikkünkben felsoroltunk. Bár nagyon fontos, hogy elegendő mennyiséget fogyasszunk, a túl sok A-vitamin mérgezést okozhat.

7. Magnéziumhiány

Elengedhetetlen a csontok és a fogak felépítéséhez. Számos betegség okozója lehet, ha nem kerül elég magnézium a véráramunkba. Többek között kettes típusú cukorbetegséggel, szívbetegségekkel és csontritkulással köthető össze ennek a létfontosságú anyagnak a hiánya. Kezdeti tünetei lehetnek: izomgörcsök, nyugtalan láb, fáradtság és migrén. Étrendünkbe diófélék, fekete csokoládé és bizonyos zöldségek hozzáadásával tudunk több magnéziumot belecsempészni.

Nyitókép: Unsplash/Kelly Sikkema

Forrás: Healthline


Related Articles Around the Web