Paradicsomleves tányérban, szürke háttéren

Ennél a levesnél nem fogsz jobbat enni ősszel

Az őszi, egyre hűvösödő napokon semmi sem hasonlítható egy forró, klasszikus paradicsomleveshez. Az alábbi gyors, kiadós változat apanyagai valószínűleg már most a konyhánkban vannak, az ízletes végeredmény pedig gyorsan elkészül.

Hozzávalók

  • 1 nagy sárga hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál (55-60 g) sótlan vaj
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 doboz (2x800 g) zúzott paradicsom konzerv
  • 7 dl alacsony nátriumtartalmú csirke- vagy zöldségleves
  • 1 teáskanál kóser só, plusz szükség szerint több só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors, plusz szükség szerint több
  • 1 teáskanál balzsamecet

Elkészítés

1. Pirítsuk meg a hagymát és a paradicsompürét. A finomra vágott hagymát és a felaprított fokhagymát olvasztott vajban addig főzzük, amíg a hagyma áttetszővé válik.

2. Keverjünk bele egy kanál paradicsompürét, és főzzük addig, amíg sötét színt kap.

3. Pároljuk a paradicsommal és a húslevessel, majd keverjük bele a zúzott paradicsomot és a húslevest. Főzzük óvatosan, amíg kissé besűrűsödik, és az ízek összeolvadnak.

4. Vegyük le a tűzről a levest, és több adagban turmixoljuk össze.

5. Keverjünk bele egy kanál balzsamecetet.

Tálalási lehetőségek: krutonnal, reszelt parmezán sajttal

Ha tejmentes változatban készítenénk el a levest, használjunk a vaj helyett olívaolajat.

A paradicsom konzerv helyett használhatunk egész, hámozott paradicsomokat, melyet törjünk szét a kezünkkel, mielőtt a fazékba tesszük. Mivel darabosabb, mint a zúzott paradicsom, a végén több időre lesz szükségük a turmixoláshoz.

Ha pedig nincs balzsamecetünk, egyforma mennyiségű vörösborecet, sherry ecet vagy almaecet is megfelel.

(Kitchn)

Nyitókép: Unsplash