Ennél a levesnél nem fogsz jobbat enni ősszel
Hozzávalók
- 1 nagy sárga hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál (55-60 g) sótlan vaj
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 2 doboz (2x800 g) zúzott paradicsom konzerv
- 7 dl alacsony nátriumtartalmú csirke- vagy zöldségleves
- 1 teáskanál kóser só, plusz szükség szerint több só
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors, plusz szükség szerint több
- 1 teáskanál balzsamecet
Elkészítés
1. Pirítsuk meg a hagymát és a paradicsompürét. A finomra vágott hagymát és a felaprított fokhagymát olvasztott vajban addig főzzük, amíg a hagyma áttetszővé válik.
2. Keverjünk bele egy kanál paradicsompürét, és főzzük addig, amíg sötét színt kap.
3. Pároljuk a paradicsommal és a húslevessel, majd keverjük bele a zúzott paradicsomot és a húslevest. Főzzük óvatosan, amíg kissé besűrűsödik, és az ízek összeolvadnak.
Fotó: Shutterstock
4. Vegyük le a tűzről a levest, és több adagban turmixoljuk össze.
5. Keverjünk bele egy kanál balzsamecetet.
Tálalási lehetőségek: krutonnal, reszelt parmezán sajttal
Ha tejmentes változatban készítenénk el a levest, használjunk a vaj helyett olívaolajat.
A paradicsom konzerv helyett használhatunk egész, hámozott paradicsomokat, melyet törjünk szét a kezünkkel, mielőtt a fazékba tesszük. Mivel darabosabb, mint a zúzott paradicsom, a végén több időre lesz szükségük a turmixoláshoz.
Ha pedig nincs balzsamecetünk, egyforma mennyiségű vörösborecet, sherry ecet vagy almaecet is megfelel.