Tésztát tartó tányér, és villával belenyúló kéz

Mennyei tésztareceptek, ha valamit gyorsan dobnál össze

Az alábbi két tésztarecept könnyen és gyorsan elkészíthető.


Hozzávalók (4 főre)

A gnocchi-hoz:

  • 1 kg jó minőségű burgonya
  • 1 tojás
  • 350 g kenyérliszt (1. típusú olasz liszt)

A fűszerezéshez:

  • 400 g parmigiano fondue
  • 200 g gorgonzola
  • 100 g fior di latte (vagy mozzarella)
  • 150 g ricotta
  • 150 g reszelt Parmigiano Reggiano

Elkészítés

1. Mossuk meg a burgonyát úgy, hogy a héja érintetlen maradjon.

2. Tegyünk hideg, sós vizet egy lábasba, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a burgonyát, és főzzük, amíg kész nem lesz (ne hagyjuk, hogy a víz főzés közben felforrjon, mert a burgonya héja felhasadhat).

3. Csepegtessük le a burgonyát, majd hámozzuk meg és pürésítjük simára. Adjuk hozzá a tojást és a lisztet, majd az így kapott tésztát kézzel gyúrjuk össze. Fontos, hogy ezt még akkor csináljuk, amikor a krumpli nem hűlt ki.

4. Tekerjünk a tésztából kb. 40 cm hosszú és 2 cm átmérőjű kolbász formákat. Késsel vágjuk őket kb. 2 cm hosszú gnocchikra. Tegyük őket sós forrásban lévő vízbe, és főzzük, amíg a felszínre nem emelkednek. Csöpögtessük le őket egy szűrővel (ha nincs, használjunk szűrőt, csak szedjük ki őket a vízből), és tegyük át egy tálba.

5. Adjuk a gnocchihoz az összes sajtot és a parmigiano fondüt, és keverjük össze. Ezt a keveréket tegyük át egy tűzálló tálba vagy lábasba, és tegyük közepes grillsütő alá 15 percre, majd tálaljuk.

Penne alla vodka

Hozzávalók (4 főre):

  • 500 g rigatoni
  • 400 ml paradicsomszósz
  • 200 ml tejszín
  • 20 g vaj
  • 1 mogyoróhagyma (nem túl kicsi), apróra vágva
  • 1,2 dl vodka
  • ½ csokor metélőhagyma, apróra vágva (opcionális)
  • Só, bors

Elkészítés

1. Főzzük a rigatonit egy serpenyőben sós, forrásban lévő vízben al dente-re. Egy másik serpenyőben barnítsuk meg a mogyoróhagymát az olvasztott vajban.

2. A mogyoróhagymás serpenyőben futtassuk át a vodkát, majd adjuk hozzá a paradicsomszószt és a tejszínt, és alacsony lángon pároljuk 5 percig.

3. Durván csepegtessük le a tésztát (tegyünk félre egy keveset a főzővízből), és tegyük a mártással együtt a serpenyőbe. Ha a mártás túl sűrű, akkor a főzővízből még egy fél merőkanálnyit hozzáadhatunk. Szórjunk rá egy kis borsot, és ha szeretjük a zöldet, szórjunk rá egy kis metélőhagymát is.

(Independent)

Nyitókép: Unsplash