Arcára krémet kenő nő, rózsaszínű háttér előtt

Linolsav: Miért kell tudnod az F-vitaminról, ha a bőrápolás szerelmese vagy?

Annak ellenére, hogy néhány pumpálásnyi rendkívül jót tesz a nedvességhiányos bőrnek és a gyulladások leküzdésének, kevesen ismerik ezt a bőrápoló összetevőt.

A linolsav elméletileg egy vitamin, de nem a szó hagyományos értelmében, mondja Emma Coleman bőrgyógyász és esztétikai szakápoló.

„A linolsav F-vitamin, de a kifejezés félrevezető. Valójában két többszörösen telítetlen zsírsav, az omega-3 alfalinolénsav (ALA) és az omega-6 linolsav (LA) kombinációjáról van szó. A szervezetnek mindkettőre szüksége van az agy és az idegrendszer, valamint a bőr védelméhez”

Egyszerűen fogalmazva, a linolsav egy zsír, pontosabban az esszenciális zsírsavak egy fajtája, amelyet F-vitaminként ismerünk, és amely omega-6-ban gazdag.

De hogyan működik?

Szervezetünk nem termel természetes úton linolsavat, ezért be kell építenünk az étrendünkbe, magyarázza Coleman.

Az F-vitamin megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a diófélék, a magvak és a tojássárgája, valamint a növényi olajokban, köztük a csipkebogyó- és argánolajban.

A szervezet a linolsavból két különböző típusú esszenciális lipidet hoz létre, az első ezek közül a ceramidok, amelyek olyanok, mint a cement, amely összetartja a sejteket a bőr legkülső rétegében.

„A szervezetnek omega-6-ra van szüksége a ceramidok előállításához, amelyek segítenek a bőrnek megtartani a nedvességet, és megakadályozzák, hogy kiszáradjon, miközben védekezik az UV-sugarak, a baktériumok és a légszennyező anyagok ellen”

– teszzi hozzá Coleman.

A második gyulladást szabályozó és gyógyulást elősegítő prosztaglandinok. A tudósok elmélete szerint mivel ez a két lipid ideális esetben a bőr faggyújában található, a linolsav döntő szerepet játszhat abban, hogy mennyire kiegyensúlyozott a zsírtermelésünk.

A linolsav előnyei a bőr számára

A linolsav nyilvánvaló gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett további előnyei közé tartozik a jobb sejtforgalom, melytől a bőr ragyogóbbnak tűnik, valamint az erősebb bőrgát.

Hasonlóképpen, bizonyított kapcsolat van az alacsony linolsavszint, a megzavart bőrgát és a bőrkiütések között. A pattanásokra hajlamos embereknél kimutatták, hogy a bőrük felszínén lévő lipidekben alacsony a linolsav szintje. Egy tanulmány szerint a pattanások méretét 25%-kal tudták csökkenteni a pattanások, mindössze egy hónap alatt, ha a linolsavat helyileg alkalmazták.

Milyen bőrtípusok alkalmasak a linolsav alkalmazására?

A linolsavat alapvetően minden bőrtípus tolerálja. Aki szeretné megelőzni a száraz, érdes bőr kialakulását, vagy megakadályozni, hogy az irritáció miatt vörös foltok jelenjenek meg az arcán, annak érdemes napi gyakorisággal alkalmaznia egy F-vitaminban gazdag bőrápoló terméket.

A linolsav azonban különösen hasznos az olyan gyulladásos állapotokban szenvedők számára, mint a dermatitis, a pikkelysömör, a rosacea és az aknés betegek.

A linolsavat reggel és este is lehet használni, és biztonságosan kombinálható a legtöbb más összetevővel. Fontos azonban tudnunk, hogy ne önálló összetevőként szerepeljen a bőrápolásban. A linolsav rövid, három és hat hónap közötti eltarthatósági idővel rendelkezik, mielőtt instabillá és kevésbé hatékonnyá válik, emiatt gyakran kombinálják nagy mennyiségű E-vitaminnal a bőrápoló formulákban, ami segít stabilizálni a savat és meghosszabbítja a hatékonyságát.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock