egy nő vattakoronggal tisztítja a bőrét

5 bőrápolási összetevő, amivel jobb vigyázni a szakértők szerint

A polcokon kapható bőrápoló termékek sokasága miatt szinte már nekünk is szakértőnek kellene lennünk ahhoz, hogy tudjuk, mely összetevőkkel hozhatjuk ki a legtöbbet bőrápolási rutinunkból.


Minden héten más-más összetevő kerül az online hype középpontjába, így könnyű elhinni, hogy ez lesz az új, bőrápolás szempontjából alapvető fontosságú termék. De csak azért, mert a TikTok-on trendi valami, nem jelenti azt, hogy valóban megfelel az elvárásoknak. Most egy csoport bőrszakértő osztja meg, mely bőrápolási összetevőkkel érdemes vigyázni, mivel nem rendelkezünk elegendő kutatással a használatukkal kapcsolatban. Íme öt nem ajánlott bőrápolási összetevő, és pár hatékonyabb alternatíva helyettük.

​1. Kollagén

Annak ellenére, hogy szinte minden simító és dúsító hidratáló krém tartalmaz belőle egy adagot, Dr. Sonia Khorana bőrgyógyász szakértő úgy véli, hogy a helyi kollagén egyszerűen nem elég hatékony ahhoz, hogy látható eredményeket érjen el.

A helyileg alkalmazható formulákat tartalmazó krémnek a hidratáláson kívül nem sok hatása lesz a bőrre. Nem fogja serkenteni a kollagéntermelést, mivel ez a hatalmas molekula nem hatol át eléggé a bőrön ehhez

− magyarázza Dr. Khorana.

Ehelyett a bőr egészségének támogatására olyan bevált összetevőket javasol, mint a retinoidok és a peptidek.

​2. CBD

Az elmúlt néhány évben a CBD egyfajta divatos bőrápolási összetevő lett, és a márkák azt állítják, hogy antioxidáns tulajdonságai a pattanások megnyugtatásától kezdve a bőr tónusának kiegyenlítéséig sok mindenre jók. Bár a kezdeti tudományos alátámasztás megvan, Dr. Khorana szerint további vizsgálatokra van szükség.

Sokkal több kutatásra van szükség, mielőtt eldönthetnénk, hogy a túlértékelt bőrápolási összetevők kategóriájába tartozik-e, vagy valóban az ígéreteknek megfelelően teljesít. Én még nem rohannék CBD-s bőrápoló terméket vásárolni

− magyarázza Dr. Khorana.

Ha a pigmentációt és az egyenetlen bőrtónust szeretnéd kezelni, inkább keress egy C-vitaminos szérumot, mely bizonyítottan antioxidáns, védi a bőrt, kiegyenlíti a bőr tónusát és célba veszi a kiütések okozta pigmentációt.

​3. Bakuchiol

egy szepl\u0151s n\u0151 kr\u00e9met ken az arc\u00e1ra

Fotó: Shutterstock

A retinoidok a rendelkezésünkre álló bőrápolási összetevők leghatékonyabb csoportjába tartoznak, amelyek stimulálják a kollagént, növelik bőrünk sejtmegújító képességét és segítik a pórusok eltömődését. Azonban irritációt okozhatnak – különösen érzékeny bőrön. A bakuchiolt gyakran alkalmazzák természetes alternatívaként, de Dr. Beibei Du Harper bőrgyógyász kételkedik a hatékonyságában.

A bakuhciol retinoidszerű hatásokkal rendelkezik, és bár van róla néhány szakértői értékeléssel ellátott klinikai vizsgálat, én személy szerint nem találtam különösebben lenyűgözőnek, és nem ajánlanám a bakuhciolt egy retinoiddal szemben

− magyarázza Dr. Beibei.

Dr. Beibei ehelyett a kevésbé ismert bőrápolási összetevőt, az ektoint ajánlja, mely egy meglepően jól kutatott összetevő, melynek barriertámogató, gyulladáscsökkentő, sőt fényvédő hatása van.

​4. Csiga mucin (csiganyál kivonat)

A koreai bőrápolás népszerű összetevője, a csiganyálka egy olyan nem bizonyított bőrápoló összetevő, amelyet Dr. Ahmed El Muntasar háziorvos szerint nem kellene alkalmaznod.

Ha a nem bizonyított bőrápolási összetevőkről van szó, akkor a csiganyálka az egyik legjobban reklámozott összetevő. A textúrája és a csúszása valóban jól mutat a kamerában, de a TikTok-on kívül nem hiszem, hogy sok minden alátámasztaná a használatát. Lehet használni hidratálásra, de vannak sokkal jobb összetevők is, amelyek segíthetnek ebben. Például a niacinamid, a hialuronsav és a ceramidok hatékonyabb alternatívák

− magyarázza Dr. Ahmed.

​5. Kaviár

Lehet, hogy extravagánsan hangzik, de ez a drága összetevő valójában eléggé megosztó a bőrszakértők körében, amikor átültetik a hidratáló krémekbe.

A kaviárt gyakran luxus bőrápolási összetevőnek tekintik, mivel a kulináris világban rangos helye van. Igaz, hogy hidratáló képességekkel rendelkező lágyítószer, azonban nincs klinikai bizonyíték arra, hogy olyan hatékony lenne, mint ahogyan azt reklámozzák

− magyarázza Dr. Aggie Zatonska kozmetikus orvos.

Az olyan egyszerű összetevők, mint a glicerin és a hialuronsav azonban valóban biztosítják a bőröd számára a szükséges nedvességet.

Forrás: Marie Claire

Nyitókép: Shutterstock