Arcát kesztyűs kezével fogó, mosolygó nő a hóesésben

Bőrápolás télen: a tökéletes reggeli és esti rutin

A téli reggeli bőrápolási rutin bizonyos lépéseiben eltér, ezeket mutatjuk meg cikkünkben.


A fagyosabb hőmérséklet miatt bőrünk hajlamosabb lesz a kiszáradásra és az irritációra, ezért a gyengéd, krémesebb tisztítószerek és hidratáló krémek alkalmazása szükséges ilyenkor. Lehet, hogy a szérumokat és más bőrápoló kezeléseket is finomítani kell, mivel a bőrünk sokkal érzékenyebb a nyárhoz képest. Mégis, függetlenül attól, hogy az év melyik szakában járunk, továbbra is elengedhetetlen az antioxidáns szérumok és fényvédő használata.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy nézzen ki a téli reggeli bőrápolási rutin.

1. lépés: Hidratáló tisztító

A megfelelő tisztítószer kiválasztása vitathatatlanul az egyik legkritikusabb szempont a bőrápolási rutinban. A tisztítás célja a tiszta és kényelmes, nem feszülő bőr. Télen hajlamosak vagyunk a szárazabb és érzékenyebb bőrre, ezért érdemes odafigyelni a tisztítószer összetevőire és az állagára. Érdemes kerülni a durva vegyi anyagokat és alkoholt tartalmazó termékeket, keressük inkább a hidratáló és nyugtató tulajdonságokkal rendelkező összetevőket. A zselés vagy habzó tisztítószer szárító hatású lehet, míg a krémes formulák sokkal kíméletesebbek a bőrhöz.

2. lépés: C-vitamin szérum

A C-vitamin erős antioxidáns, amely segít megvédeni bőrünket a környezeti stresszhatásoktól, például a szennyeződésektől és az UV-sugárzástól, és javíthatja a bőr elszíneződését és fényességét is. Emellett hatékony kollagénfokozóként segít kisimítani a bőr textúráját és csökkenteni a finom vonalak megjelenését.

3. lépés: Tápláló hidratáló krém 

Télen nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a hidratáló krémünk összetételére. Míg nyáron és ősszel a vízalapú gélek vagy testápolók elegendőek lehetnek a bőr hidratálásához, télen cseréljük le őket krémekre. Ezek olaj és víz keverékei, így hatékonyan pótolják az elvesztett nedvességet és fenntartják a bőr barrierjét.

4. Fényvédő

Azért, mert nem süt a Nap annyit vagy nincs meleg, feltétlenül használjunk fényvédőt. Még egy felhős napon is a napsugarak akár 80%-a áthatolhat, és káros UV-sugárzásnak teszi ki bőrünket. A bőrrák és az öregedés megelőzése mellett a fényvédő krém viselése hidratált és nyugodt bőrt eredményezhet. Az érzékeny bőrűek számára a fizikai vagy más néven ásványi fényvédő krémek kevésbé irritálnak. A hiperpigmentációval küzdőknek a vas-oxidokkal formulázott színezett fényvédő krémek választása segíthet a látható fény elleni védelemben.

5. lépés: Bőrpuhító az ajkakra

A kinti hideg levegő, a beltéri fűtés és a forró italok mind-mind ajkaink kiszáradását okozhatják, ezért érdemes mindig magunknál tartani egy ajakápolót, amit legalább naponta kétszer, reggel és este alkalmazunk.

A reggeli bőrápolási rutin csak félsiker, íme, az esti rutin:

1. lépés: Dupla tisztítás

Első lépésként tisztító olajokat, balzsamokat vagy micellás vizet használjunk, hogy lebontsuk a nap folyamán felhalmozódott szennyeződéseket. Ez a folyamat segít eltávolítani az olajalapú szennyeződéseket, és lehetővé teszi, hogy a többi bőrápoló termék hatékonyabban felszívódjon.

2. lépés: Retinolos vagy kémiai hámlasztó

A retinoidok az A-vitamin egy formája, amely a sejtek cserélődési sebességének növelésével működik. Ez a folyamat fokozza a kollagént, kiegyenlíti a bőr tónusát és javítja a ráncok és finom vonalak megjelenését. A kémiai hámlasztók lebontják a bőrsejtjeink közötti kapcsolatokat, így eltávolítják az elhalt hámsejteket, és alatta ragyogóbb, megújult bőrt tárnak fel.

3. lépés: Hidratálás tápláló formulával

Az éjszakai bőrápolási rutint zárjuk egy hidratáló krémmel, hogy csökkentsük az esetleges irritációt és megakadályozzuk a bőr éjszakai vízveszteségét.

4. lépés: Ajakmaszk

Télen rengeteg nedvességet veszítenek az ajkak egyik napról a másikra, ezért használjunk ajakmaszkot. Ez lehet egyszerű vazelin vagy kifejezetten erre kifejlesztett termék is.


(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock