Természetes bőrápoló termékek fehér alapon

Ezt a hatóanyagot jobb, ha kihagyod a téli arcápolási rutinodból

A téli arcápolási rutin bizonyos pontjaiban eltér a nyáritól, de leginkább a száraz bőrrel kell megküzdeni ilyenkor. Van egy hatóanyag azonban, amit nem biztos, hogy jó, ha alkalmazunk.


Az év leghidegebb napjai jönnek, mely a szeles időjárással kombinálva extra száraz levegőnek való kitettséget eredményez. Utóbbi elvonja a nedvességet a bőrből, így a bőrgát valószínűleg sérülni fog. A bőrgát a bőrsejtek legkülső rétege, melyet különböző, a sejteket összetartó lipidek alkotják.

A bőrgátat úgy is elképzelhetjük, mint egy téglafalat, melyben a sejtek a téglák, a lipidek pedig a habarcs. Együttesen védőgátként működnek, így ha a bőrgát sérül, más irritáló anyagok is bejuthatnak. Ez a bőrpírtól és a csípős érzéstől kezdve a viszketésig és a hámlásig számos problémához vezethet.

Az egyik összetevő, amelyről köztudott, hogy különösen irritáló hatású, az illatanyag.

Akár mesterséges, akár teljesen természetes (illóolajok és/vagy növényi kivonatok révén), az illatanyagok reakciót válthatnak ki az érzékeny bőrűeknél vagy a sérült bőrgátlóknál, így ha a szokásosnál is gyulladtabbnak érezzük a bőrünket, érdemes illatanyagmentes termékekre váltani, valamint csökkenteni a túlságosan dörzsölő vagy zsíroldó termékek használatát.

Fontos megjegyezni, hogy különbség van az úgynevezett fragrance-free és az unscented termékek között. Az fragrance-free jelzés azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz illatanyagot vagy más illatokat elfedő anyagokat; míg az unscented címkével jelölt termékek tartalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, amelyek elfedik más szagokat, így semlegesebb illatúak.

Ha pedig új terméket próbálunk ki, mindig érdemes foltpróbát végezni a belső karunkon, mielőtt az egész bőrünkön használnánk azt.

Nyitókép: Shutterstock