lumen eszkoz

Ez a diétás okoseszköz az anyagcserénket elemezve segít fogyni

Egyre több okoseszköz próbál segíteni nekünk a fogyásban és az egészséges étkezésben – a Lumen a leheletünket vizsgálva elemzi ki az anyagcserénk pillanatnyi állapotát, és az eredmény alapján megmondja azt is, milyen tápanyagra van épp szükségünk.


A január az életmódváltás, a diéták és a fogadalmak időszaka: az ünnepeknek vége, a nyaralás még messze, tökéletes idő arra, hogy egy kicsit magunkra koncentráljunk. Mindegy, hogy a célunk a fogyás vagy csak az egészségünk megőrzése, a kellő mennyiségű mozgás mellett kikerülhetetlen, hogy az étkezésünkkel is foglalkozzunk. Ez azonban a képlet bonyolultabbik része: rettenetesen nehéz kiigazodni az fitnesstrendek és a különböző diéták közt, hogy melyik valóban egészséges. Ráadásul nagy a veszélye annak, hogy ami az egyik ember szervezetének jó, az a másikéban inkább károkat okoz.

Mi az a Lumen?

Lumen app

Fotó: Lumen

Ezt a személyre szabottságot akarja elérni a legújabb okoseszköz, a Lumen, amely az anyagcserénk meghekkelését ígéri.

Persze nem önmagában hekkeli meg, azt magunknak kell elvégeznünk a belőle kinyert információk alapján azzal, hogy odafigyelünk a javaslataira és be is tartjuk azokat.

A szerkezetet nemcsak azoknak ajánlott használni, akik fogyni szeretnének, hanem bárkinek, aki szervezete működését szeretné optimalizálni. A Lument egy fiziológiából doktorált élsportoló testvérpár fejlesztette ki, a sportolóknak kifejezetten ajánlva. Több kutatás is bizonyította, hogy bér az erre irányuló orvosi vizsgálatokat nem helyettesítheti, az adatai elég pontosak ahhoz, hogy otthoni használatban megismerhessük jobban a testünket.

Hogy működik a kütyü?

lumen applikacio es repat evo no

Fotó: Lumen

Olyan ez, mint egy kis szonda: bele kell fújnunk a levegőt, és a lélegzetünket elemezve megmondja, mit éget épp a szervezetünk, hogy energiához jusson.

Egytől ötig pontoz bennünket: az 1-2-esnél főként az elraktározott zsírt égetjük, ha viszont reggelente efölötti értéket kapunk, az azt jelenti, hogy még az előző nap elfogyasztott kalóriákkal birkózik a szervezetünk, tehát vagy túl későn ettünk, vagy túl sokat.

A Lumen éjszakára 12 órás szünetet javasol az evésben. A pontszámunk alapján pedig javasolni fogja, hogy aznap inkább minimális szénhidrátot fogyasszunk, vagy épp megengedhetünk magunknak többet is. Néhány nap alacsony szénhidrátbevitel után mindenképp több szénhidrátot fog javasolni, ezzel kerülhető ugyanis a ketogén diéták legnagyobb hátulütője, hogy a szénhidrátra kiéhezett szervezetünk azonnal elkezd majd raktározni, amint lecsúszott a torkunkon bármi szénhidráttartalmú étel. Így viszont elégetjük a glikogénraktárunk tartalmát néhány nap alatt, majd utána újra feltöltjük, hogy nehogy azt higgye a szervezetünk, hogy éhezünk és raktározni kell.

A készítők mozgás előtt is javasolják használni a kütyüt, hogy kiderüljön, megfelelő mennyiségű üzemanyaggal vágunk-e bele az edzésbe. Ha pedig utána is belefújunk, megtudhatjuk, hogyan befolyásolta a zsírégetésünket a sport, többnyire ilyenkor lejjebb menő pontszám az eredmény.

És hogy mit remélhetünk mindettől? Metabolikus flexibilitást, hogy a szervezetünk jobban tudja hasznosítani az elfogyasztott táplálékot és az elraktározott zsírt is.

Nyitókép: Lumen