Fodros kelt tartalmazó kosár mellett ülő macska

A macskák számára is jobb lehet a vegán étrend?

Egy új kutatásban azt vizsgálták, hogyan hat a növényi alapú étrend a háziállatok egészségére.

A macskák evolúciós történelmük nagy részében szinte kizárólag húsalapú étrendet élveztek. A friss kutatások azonban azt sugallják, hogy a vegán étrend nemcsak biztonságos a házi macskák számára, hanem még egészségügyi előnyökkel is járhat.

Egy új tanulmány szerint a vegán étrenddel táplált macskák tulajdonosai kevesebb állatorvoshoz járásról és gyógyszer használatról számoltak be, és állításuk szerint állatorvosuk nagyobb valószínűséggel mondja macskájukra, hogy egészséges. A kutatók szerint az eredmények megnyugvást jelentenek azon gazdik egyre növekvő számának, akik fontolóra veszik háziállataik alternatív táplálását.

„Biológiailag a macskáknak nem húsra, hanem egy meghatározott tápanyagkészletre van szükségük. Nincs tudományos oka annak, hogy miért ne lehetne az összes szükséges tápanyagot növényi adalékokkal biztosítani”

– mondta a kutatást vezető Andrew Knight professzor, a Winchesteri Egyetem munkatársa.

A kedvtelésből tartott állatok eledelének előállítása jelentős környezeti hatással jár, és egyre több macska- és kutyatulajdonos érdeklődik az alternatív étrendek iránt. A macskáknak magas fehérjetartalmú étrendre van szükségük, amely bizonyos tápanyagokat, például taurint tartalmaz, amelyek természetes módon csak a húsban fordulnak elő.

Ezeket a tápanyagokat azonban szintetikusan elő lehet állítani, vagy bizonyos növényekből lehet kinyerni, és kiegészítőként hozzáadni a vegán eledelhez. Bizonyos esetekben a húsalapú eledelt is ki kell egészíteni, mert a tápanyagok a feldolgozás során megsemmisülhetnek.

Knight elmondta, hogy ugyanazokat a kiegészítőket használják a vegán ételek esetében is, hogy biztosítsák a tápanyagtartalmukat.

A Plos One című folyóiratban közzétett tanulmányban 1369 macskatulajdonost kérdeztek meg, akiknek mintegy 9%-a számolt be arról, hogy macskáját vegán étrenddel eteti. Miután 22 konkrét egészségügyi rendellenességről kérdezték őket, a hús alapú étrendet fogyasztó macskájuk gazdáinak 42%-a számolt be legalább egy rendellenességről, szemben a vegán étrendet fogyasztó macskák gazdáinak 37%-ával.

Az eredmények azt mutatták, hogy összességében a vegán macskák minden egészségügyi mutatóban jobban teljesítettek, bár ezek a különbségek statisztikailag nem voltak szignifikánsak.

A kutatók nem tudták kizárni, hogy a macskák más módon jutottak húshoz, de elmondták, hogy ez valószínűleg nem befolyásolja az eredményeket.

„A vegán étrenden élő macskák többsége szobamacska volt .Nem jártak ki a szabadba vadászni. A többieknél lehetett, hogy valamilyen kiegészítő vadászat folyt”

– fogalmazott Knight.

A Brit Állatorvosok Szövetsége (British Veterinary Association) korábban már figyelmeztetett a háziállatok alternatív étrendre való állításától, de közölte, hogy felülvizsgálja a tanácsát.

„Az állattartók körében egyre nagyobb az érdeklődés a háziállatok alternatív táplálkozása iránt, és bár rengeteg kutatás folyik különösen a vegán étrend hatásairól, eddig nem álltak rendelkezésre megbízható adatok, amelyek feltérképezték volna ennek az étrendnek az egészségügyi következményeit az idők folyamán”

– mondta Justine Shotton, a szövetség vezető alelnöke.

Hozzátette, a folyamatban lévő kutatások fényében a Brit Állatorvosok Szövetsége nemrég összehívott egy társállatok takarmányozásával foglalkozó munkacsoportot, amely a jövőbeni ajánlásainkat fogja megalapozni. Addig is a gazdiknak beszélniük kell állatorvosukkal, ha a háziállatuk étrendjének megváltoztatását fontolgatják.

(Guardian)

Nyitókép: Shutterstock