Fiatal nő zenét hallgat fejhallgatóban

Az ilyen típusú zene kedvelése a magas IQ jele

Azok az emberek, akik szeretik az instrumentális zenét, általában magasabb IQ-val rendelkeznek – derült ki egy kutatásból.

Az instrumentális zenéhez tartozik minden, aminek nincs szövege, például az ambient, a klasszikus zene, a smooth jazz és egyes filmzenék. A vokális zenét azonban szinte mindenki szereti, függetlenül az IQ-jától, e típusú zene iránti preferencia nem ad jelzést az intelligenciáról.

Annak, hogy a magasabb IQ összefügg a hangszeres zene preferenciájával, semmi köze a zene kognitív komplexitásához.
Az operát például gyakran komplexnek tartják, de ez semmit sem mond az emberek intelligenciájáról.

„Nehéz lenne azt állítani, hogy a big-band zene kognitív szempontból összetettebb, mint a klasszikus zene. A másik végletben, ahogyan azt gyanítottuk, a rapzene preferálása szignifikánsan negatívan korrelál az intelligenciával. A gospel zene iránti preferencia azonban még erősebben negatívan korrelál vele. Nehéz lenne azt állítani, hogy a gospel kognitív szempontból kevésbé összetett, mint a rap”

– idézi a tanulmány szerzőit a PsyBlog.

A következtetések két felmérésből származnak, amelyekben több ezer embert kérdeztek meg zenei preferenciáikról, és IQ-teszteket végeztek velük.

Mindkettő összefüggést talált a magasabb intelligencia és a hangszeres zene iránti preferencia között.
Az eredmények azt mutatták, hogy „...életkor, faj, nem, iskolai végzettség, családi jövedelem, vallás, jelenlegi és korábbi családi állapot és a gyermekek száma nélkül az intelligensebb amerikaiak nagyobb valószínűséggel kedvelik a hangszeres zenét, mint a kevésbé intelligens amerikaiak, például a big band, a klasszikus és a könnyűzenét.”

Az IQ és a zenei preferenciák közötti kapcsolat magyarázata az evolúciós múltunkba nyúlik vissza.

Dr. Satoshi Kanazawa, a tanulmány társszerzője úgy véli, hogy a hangszeres zene evolúciósan újszerű, és ezért magasabb IQ-val jár együtt.

Ez a magyarázat erősen vitatható (lásd Dutton, 2013), de a kapcsolat így is lenyűgöző.

Nyitókép: Shutterstock