Különböző italok egymás mellett

Ennek az italnak a fogyasztása a magas IQ jele

Egy kutatásból kiderült, hogy a magas IQ-val rendelkező emberek több alkoholt isznak.

A magas IQ-val rendelkező emberek általában egészségesebbek, de van egy-két rossz szokásuk, például magasabb az alkoholfogyasztásuk. Az viszont nem valószínű, hogy nagyivók lennének.

Az eredmények beleillenek abba a képbe, hogy a magas intelligenciájú emberek nagyobb valószínűséggel használnak kábítószert is. Ennek oka az lehet, hogy az intelligensebb személyek hajlamosabbak könnyen elunni magukat.

A 5 347 amerikai férfi és nő bevonásával készült kutatás az IQ és az egészségügyi szokások közötti kapcsolatokat vizsgálta. A résztvevőket először a 20-as éveik elején kérdezték meg, majd középkorukban is nyomon követték őket.

A magasabb IQ általában egészségesebb szokásokhoz kapcsolódik és valószínűleg fittebbek, mivel több testmozgást és erőnléti edzést végeznek. Emellett a magasabb intelligenciát összefüggésbe hozták a jobb szájhigiéniával, a kevesebb cukros ital fogyasztásával és az élelmiszer-címkék tápérték-információinak elolvasásával.

Az eredmények érdekes képet adnak az intelligencia és az egészséges, valamint egészségtelen szokások kapcsolatáról.
Kiderült, hogy az intelligensek nagyobb valószínűséggel hagytak ki étkezéseket és nassoltak közben.

Emellett azt is kimutatták, hogy az ivás és a dohányzás között szokatlan kapcsolat áll fenn, mivel a magas intelligencia és az alacsony intelligencia egyaránt összefügg azzal, hogy az emberek többet isznak és kevesebbet cigarettáznak.

Az átlagos intelligenciájú emberek általában kevesebbet isznak, esetleg absztinensek, azonban több cigarettát szívnak valószínűleg.

A tanulmány szerzői bizonyítékot találtak a magasabb IQ és számos kedvezőbb egészséggel kapcsolatos szokás (fizikai aktivitás, táplálkozási műveltség és szájhigiéniai szokások, valamint a dohányzás, a tivornyázás és a cukros italok fogyasztásának mellőzése) közötti kapcsolatra.

„[...]Ezek az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy bizonyos egészségmagatartások egy olyan útvonalon helyezkedhetnek el, amely összekapcsolja a korai életkori intelligenciát a felnőttkori különböző egészségügyi eredményekkel”

– írták a kutatók.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock