Boldog nő sárga háttér előtt

Hogyan befolyásolja a magas IQ a boldogságot?

A magasabb IQ-val rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel boldogok.

Ez a megállapítás ellentétes azzal a közkeletű elképzeléssel, hogy az intelligencia hajlamosítja az embereket a boldogtalanságra.

„Azt találtuk, hogy az IQ összefügg az önbevallás szerinti boldogsággal, mivel a boldogság szintje az alacsonyabb IQ-jú csoportokban volt a legalacsonyabb, a magasabb IQ-jú csoportokban pedig a legmagasabb. Ez különösen fontos, ha figyelembe vesszük a boldogságról szóló jelenlegi politikai vitákat”

– mondta el Dr. Angela Hassiotis, az ezt megállapító tanulmány vezetője a PsyBlognak.

A tanulmányhoz közel 7000 ember adatait elemezték, melynek eredményei azt mutatták, hogy a legalacsonyabb IQ-val (70-99) rendelkezők voltak a legkevésbé boldogok a legmagasabb IQ-val (120-129) rendelkezőkhöz képest.

Ez azonban nem csak az IQ-ról szólt, ahogy Hassiotis elmagyarázta:

„Az adatokat vizsgálva azt láttuk, hogy az alacsonyabb IQ-val rendelkező emberek kevésbé voltak boldogabbak, mivel nagyobb volt a társadalmi-gazdasági hátrányuk, például az alacsonyabb jövedelem. Azért is kevésbé valószínű, hogy boldogok, mert több segítségre szorulnak a mindennapi élethez szükséges készségek terén, rosszabb az egészségi állapotuk, és több pszichológiai distressz tünetéről számolnak be.”

A beavatkozásoknak az IQ-szint fiatal korban történő növelésére kell összpontosítaniuk Hassiotis szerint.

„Van némi bizonyíték arra is, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű kisgyermekekre irányuló hosszú távú intenzív stratégiák nemcsak az IQ-ra, hanem a jóllétre és az életlehetőségekre is pozitív hatással lehetnek. Az ilyen beavatkozások valószínűleg költségesek, de a kezdeti költségeket ellensúlyozhatják a jövőbeli előnyök, például az állami juttatásoktól való függőség csökkenése, valamint a jobb mentális és fizikai egészség”

– tette hozzá.

Nyitókép: Shutterstock