Grimaszoló, lúzer jelet mutató lány sárga háttér előtt

Ezek a kegyetlen kijelentések 25%-kal csökkentik az IQ-t

A társadalmi elutasítás masszívan csökkenti az ember tényleges IQ-ját, állapította meg egy kutatás.

Azoknál, akiknek azt mondták, hogy „egyedül fogod végezni az életed”, 30 százalékos csökkenést tapasztaltak az analitikus gondolkodási képességekben. Az IQ-juk is körülbelül 25 százalékkal csökkent.

Az elutasítás nem csak az IQ-t csökkenti, hanem agresszívabbá is teszi az embereket, mutatták ki más tanulmányok. Az eredmények arra utalnak, hogy az intelligencia elsősorban a társas kapcsolatok megkönnyítésére fejlődhetett ki, írja a PsyBlog.

A vizsgálathoz az emberek személyiségtesztet töltöttek ki, majd néhányuknak azt mondták (hamisan), hogy ez azt jelzi, hogy egyedül fogják végezni az életüket. Ezt követően IQ-tesztet végeztek velük.

„Mindhárom vizsgálatban az emberek jelentős kognitív csökkenést mutattak, miután közölték velük, hogy valószínűleg egyedül maradnak az életben. A társadalmi kirekesztés kilátása tehát csökkentette az emberek intelligens gondolkodási képességét. Ráadásul az intelligens teljesítmény csökkenése minden alkalommal nagy hatásnak minősült”

– magyarázták az eredményeket atanulmány szerzői.

A kutatók úgy gondolják, hogy az emberek IQ-ja azért csökken, mert szorult helyzetben vannak:

„...a kognitív csökkenések mintázatát leginkább azzal tudjuk magyarázni, hogy a társadalmi kirekesztés fenyegető, averzív eseményt jelent, de az emberek igyekeznek elnyomni érzelmi szorongásukat, és a végrehajtó funkcióik ebből fakadó terhelése rontja a kontrollált folyamatokat.”

Más szóval, ha azt mondták nekik, hogy egyedül fogják végezni, akkor nehezebben tudtak koncentrálni, mert megpróbálták elnyomni a negatív érzelmeket.

Az intelligencia és a társas kapcsolatok között szoros kapcsolat van, írják a szerzők.

Eredményeink inkább azzal a nézettel állnak összhangban, hogy az intelligencia a társadalmi kapcsolatok támogatásának és megkönnyítésének eszközeként fejlődött ki, nem pedig ezek előnyeinek hiányát kompenzálta. [...]Eredményeinket akár úgy is értelmezhetnénk, hogy az emberek úgy reagáltak, mintha a társadalmi csoportokból való kizárás megszüntette volna az intelligens gondolkodás szükségességét.

Nyitókép: Shutterstock