Kisbaba nyakkendővel, kezében nagy színes ceruza

A magas IQ általános gyerekkori jele

Egy nemrég megjelent tanulmány kimutatta, hogy a felnőttek sok tulajdonsággal rendelkeznek azokkal a gyerekekkel, akik évtizedekkel korábban voltak.

Számos személyiségjegyünk nyomon követhető a gyermekkorunktól a felnőttkorunkig – derül ki a kutatásból. A gyermekkori beszédkészség például évtizedekkel később is a magasabb intelligencia jele, állapította meg a tanulmány, melynek további kiemelkedő eredményei a következők:

  • a beszédes gyerekek felnőttként általában verbálisan folyékonyak lesznek
  • a szerény gyerekek felnőttként is önminimalizálóak maradnak
  • az impulzív gyerekekből impulzív felnőttek lesznek.
A következtetések 2400 hawaii gyermeken végzett kutatásból származnak, akiknek a személyiségét értékelték. Közülük száznegyvennégyet felkutattak, és mintegy negyven évvel később interjút készítettek velük, számol be róla a PsyBlog.
„Felismerhetően ugyanaz a személyiség maradtunk. Ez a személyiség megértésének fontosságára utal, mert az valóban követ minket, bárhová is megyünk időben és kontextusban”

– ismertette Dr. Christopher S. Nave, a tanulmány első szerzője az eredményeket.

A négy személyiségjegy, amelyet a kutatók a gyerekeknél vizsgáltak, a verbális folyékonyság, az alkalmazkodóképesség, az impulzivitás és az alázatosság volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a felnőttek számos tulajdonságban osztoztak azokkal a gyerekekkel, akik négy évtizeddel korábban voltak.

Azok, akiket gyerekként alkalmazkodóképesnek minősítettek, vidám és intellektuálisan kíváncsi felnőttekké váltak. Azok azonban, akik gyerekként nem voltak alkalmazkodóképesek, inkább ügyetlenek voltak és negatív dolgokat mondtak magukról, míg azok, akik gyerekként lekicsinyelték magukat, felnőttként inkább alázatosságot és bizonytalanságot fejeztek ki.

Emellett kiderült, hogy a gyermekkori beszédkészség felnőttként szociálisan ügyes és domináns viselkedést eredményezett. Azok, akik gyermekként nem voltak verbálisan folyékonyak, felnőttként hajlamosak voltak feladni, amikor problémákkal szembesültek, és másoktól kértek tanácsot.

Végül, az impulzív fiatalok hajlamosak voltak arra, hogy hangosan beszélő és széles érdeklődési körrel rendelkező felnőttekké váljanak. A nem impulzívnak minősített gyermekekből általában szégyenlős vagy félénk, gyakran bizonytalanságot kifejező felnőttek lettek.

„Úgy gondoljuk, hogy a személyiség bennünk lakozik. Ez egy részünk, a biológiánk része. Az életesemények még mindig befolyásolják a viselkedésünket, mégis el kell ismernünk a személyiség erejét a jövőbeli viselkedés megértésében is”

– fogalmazott Nave.

Nyitókép: Shutterstock