Egy gyerek az iskolai házi feladatával foglalkozik

Ilyen hatással lehet a gyermekkori magas IQ-szint a mentális egészségre

Korábbi kutatások már többször is foglalkoztak a magas intelligencia mentális egészségre gyakorolt hatásaival. Most egy vizsgálat bebizonyíthatta, hogy milyen következményei lehetnek a gyermekkori magas IQ-szintnek. Alábbi cikkünkben ezzel a tanulmánnyal foglalkozunk.


A kutatás adatgyűjtési időszakában a szakértők 1881 nyolcéves gyermeket kértek fel résztvevőnek. Őket végül 22-23 éves korukig figyelték meg. Ez idő alatt az alanyok IQ-ját a mentális zavarok bármelyikének mértékével együtt vizsgálták. Céljuk az volt, hogy összefüggést találjanak a magasabb gyermekkori intelligencia és a bipoláris zavar között.

Végeredményként megállapították, hogy akiknek már fiatalon is legalább 10 ponttal magasabb volt az IQ-szintjük, azok a 20-as éveik elején már a mániás személyiségjegyekkel rendelkező személyek első tíz százalékába tartoztak.

Az eredményekkel kapcsolatban a szakértők kihangsúlyozták, hogy a magas gyermekkori IQ nem feltétlenül a bipoláris zavar egyértelmű kockázati tényezője. Számos más körülmény és tapasztalat — például a családon belül öröklődő mentális betegségek vagy a fiatalkori problémák — is járhatnak hasonló következményekkel.

Egy gyerek k\u00f6nyveket v\u00e1logat egy polcr\u00f3l

Fotó: Shutterstock

Mindazonáltal megállapítható, hogy a bipoláris zavar és a magas intelligencia között bizonyosfajta közös biológiai kapocs van. További kutatások szükségesek a témakörön belül. Az eredmények a jövőbeli részletesebb elemzésekhez nyújthatnak megfelelő tudományos alapot.

A magas intelligencia további jeleivel mi is foglalkoztunk már korábbi írásinkban. Többek között beszéltünk arról, hogy milyen zenei stílusok szeretete kötődik leginkább hozzá.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PsyBlog