Egy vitamintartó dobozba pakol valaki

Ez a vitamin összefüggésbe hozható a magas IQ-szinttel ​

A magas intelligencia jeleit már számos tanulmány kutatta, viszont egy elég egyértelmű szegmensre egészen idáig még nem figyeltek fel. Ez a vitamin — vagy éppen a hiánya — bizonyítottan befolyásolja az IQ-szintet, viszont van egy elég nagy csavar a talált eredményekben.


Fény derült rá, hogy ha egy terhes nő szervezetében nagy mennyiségű D-vitamin van, akkor később a megszületett gyermeknek mérhetően nagyobb IQ-szintje lesz. Ennek bizonyítására a szakértők 1500 nő és gyermekeik adatait vették figyelembe, majd intelligenciateszteket is végeztettek a fiatalokkal.

Az eredmények arra világítottak rá, hogy a gyerekek IQ-ja 4-6 éves korukban magasabb volt, ha anyukájuk a terhesség ideje alatt nem szenvedett ennek a különleges vitaminnak a hiányától. A kutatás ezen felül megállapította azt is, hogy a fekete nők körében kimagaslóan magas a kockázata a D-vitaminhiánynak, így nekik várandósan kifejezetten javaslott az étrend-kiegészítők szedése.

„A melanin pigment védi a bőrt a napsugárzás okozta károsodástól, de az UV-sugarak blokkolásával a melanin csökkenti a bőr D-vitamin termelését is. Emiatt nem voltunk meglepve, hogy vizsgálatunkban a fekete bőrű terhes nők körében magas D-vitaminhiányos arányt tapasztaltunk. Bár sok terhes nő szed szülés előtti vitamint, ez nem feltétlenül korrigálja a meglévő D-vitaminhiányt”

— mondta Melissa Melough, a tanulmány első számú szerzője.

D-vitamintabletta

Fotó: Unsplash/Michele Blackwell

A tanulmány fő célja az volt, hogy minden eddiginél jobban felhívják a figyelmet a Nap vitaminjának a fontosságára. A PsyBlog cikkében leírtak alapján a szerzők remélik, hogy az eredmények közzétételének köszönhetően sokkal több terhes nő figyel majd a megfelelő tápanyagbevitelre. Szerencsére a D-vitamin pótlására számos remek módszer létezik.

Elsősorban az emberi szervezet a Nap sugaraiból képes előállítani, így célszerű több időt eltölteni a szabadban, illetve olyan élelmiszereket tanácsos gyakrabban fogyasztani, mint például zsíros halakat és tojást.

A D-vitamin fontosságával mi is több alkalommal foglalkoztunk korábbi írásinkban. Például arról is beszéltünk már, hogyan kell szedni a kiegészítőket ahhoz , hogy azok a lehető legjobban kifejthessék hatásaikat. Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.