Egy gyümölcs képes csökkenteni a magas koleszterin szintet

Egy gyümölcs képes csökkenteni a magas koleszterin szintet

Egy új kutatásnak köszönhetően megtudtuk, hogy van egy gyümölcs, amely hasonlóan hatékony, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és képes természetes módon csökkenteni a magas koleszterin szintet.


A kutatás szerint napi egy csésze áfonya elfogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást. Ez pedig további 20 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

A kutatásból az is kiderült, hogy ez a gyümölcs ugyanolyan hatékony, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése.

A vizsgálathoz 40 egészséges embert osztottak két csoportba. Az egyik csoport 200 gramm áfonyát tartalmazó italt kapott, a másik csoport pedig áfonya nélküli kontroll italt.

Az áfonya fogyasztását követő két órán belül az áfonyát fogyasztó csoportban 5 mmHg-mal csökkent a vérnyomásuk. A hatás pedig a vizsgálat teljes 40 napja alatt fennmaradt.

A kutatók megállapították, hogy a jótékony hatás az antociánoknak köszönhető, amelyek antioxidánsok. Az antociánok javítják az endotélsejtek működését, amelyek gátként működnek a vér és a test szövetei között.

black berries on brown wooden spoonPhoto by Annemarie Grudën on Unsplash

Dr. Ana Rodriguez-Mateos, a tanulmány első szerzője elmondta:

„A nyers áfonya fogyasztása a legjobb a teljes előnyök kihasználásához. Tanulmányunk szerint a hatások többsége az antociánokkal magyarázható. Ha az áfonya mindennapos fogyasztása után az erek működésében tapasztalt változások egy ember egész életén át fennmaradnának, akkor akár 20%-kal is csökkenthetnék a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.”

Nyitókép: Photo by William Felker on Unsplash