egy szép nő tésztát eszik mosolyogva

Szebb bőr az étkezéstől? Ez az igazság a „fiatalító" receptekről

A bőrközpontú receptek esküsznek, hogy a brokkoli és a pak choi visszafordíthatja az öregedést − de tényleg meg kellene ennünk a retinolt?


A TikTok-on lépten nyomon belebotlunk az öregedésgátló élelmiszerbeszerzésbe és étkezésbe. A tartalomkészítő, Brandon Miles May konyhapultján például csupa egészséges, de viszonylag népszerű választások állnak (brokkoli, sárgarépa és citrom). May 35 éves, de kinézetre akár egy tinédzsernek is elmenne. És May csak egy a sok influencer közül, akik ételekkel kapcsolatos bőrápolási tartalmakat készítenek. Vannak smoothie-receptek a tiszta bőrért, „fiatalság forrása" levesreceptek, retinolpótló pak choi receptek és „anti-aging" vacsoratányérok.

Alice Sun élelmiszer-fejlesztő (aki a kínai gyógyászati receptek készítésén nőtt fel) szintén alátámasztja, hogy az, hogy mit és hogyan eszünk, hatással lehet a bőrünkre. Sun holisztikusan közelíti meg a bőrápolás kérdését, és az egészséges ételek fogyasztására összpontosít, hogy javítsa általános egészségi állapotát (ami viszont hatással van arra, hogy mennyire egészséges a bőre). 2022 óta osztja meg a kínai gyógyászati bölcsességen alapuló ételeit, és máris tanúja volt a téma körüli fokozott felhajtásnak.

Észrevettem, hogy az emberek olyan tartalmakat készítenek, amelyekben az áll, hogy ezt edd meg ezért, de nem minden fog működni minden egyes embernél

− mondja. Éppen ezért Sun inkább a személyes történetekre összpontosít.

A fizikai egészség holisztikusabb megközelítését alkalmazó kultúrák (például a kínai orvoslás) tanulságainak felhígulása ellenére Sun szerint a „bőrápoló evés" hangsúlyozása valószínűleg a kizárólag helyi kezelésekkel kapcsolatos általános fáradtság eredménye.

Azt hiszem, kezdtünk átállni arra az üzenetre, hogy kívülről befelé kell gondoskodni a testünkről, mert már volt olyan üzenet, hogy csak a termékek adnak ilyen típusú megoldást. Aztán rájöttünk, hogy ez nem mindenkinél működik

− fűzte hozzá.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a táplálkozás és az otthoni főzés iránt érdeklődni most szintén nagyon sikkes dolog.

@brandonskincare Anti-aging grocery haul #antiaging #groceryhaul #healthyfood #healthyliving #healthylifestyle #antiagingtips #fypシ゚viral ♬ original sound - Brandon Miles May

Miután a nyugati szépségipar évekig a többlépcsős helyi bőrápolási rutinokat erőltette, és a „szuperélelmiszereket" divatszóként használta a termékek eladására, a bőrközpontú táplálkozás iránti növekvő érdeklődés a bőrápolás és az egészség holisztikusabb megközelítését jelenti. A végcél azonban gyakran még mindig az esztétikum és a babakinézet. May szerint ez a trend egybeesik a hosszú életet ígérő tartalmak iránti növekvő étvággyal. May étrendjét évek óta alkalmazza, folyóiratcikkeket és kutatási cikkeket böngészik a különböző tápanyagok és a bőr öregedésgátlása közötti összefüggések után kutatva. Az eredmények, mondja, a középiskolai osztálytalálkozón már látszódnának.

May szerint étkezései 90 százalékban abból állnak, amit a követői a TikTok-on és a YouTube-on látnak (brokkoli, eper, kakaópor stb.), a többi pedig sóvárgásfüggő (például hamburgerek és pizzák). Fontos azonban megjegyezni, hogy a genetika is szerepet játszik abban, hogy mennyire nézünk ki fiatalosan, egyes kutatások szerint a bőr öregedésének 60 százaléka genetikai tényezőkre vezethető vissza, így sosem fogjuk megtudni, hogy May hogyan nézett volna ki az étrendje bevezetése nélkül.

Dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Kórház bőrgyógyász professzora szerint egyértelmű összefüggés van az étrend és a bőr egészsége között, és a bőr számára a legjobb étrendnek a mediterrán étrendet tartják.

Amit beveszünk, az biztosítja a bőrsejtek számára az egészséges működéshez szükséges építőelemeket, a sejtforgalmat, a környezeti agresszorokkal szembeni antioxidáns védelmet, valamint az ép bőrgát és a hidratáltság fenntartását

− mondja. Ez része a bél-bőr tengely kapcsolatának, amely a gyomor-bélrendszeri mikrobiomot a pattanások kialakulásához hozzájáruló számos tényező egyikeként veszi figyelembe, és ezért tanácsolják gyakran a korpás embereknek a cukor, az állati zsírok és a zsíros ételek kerülését.

A véráramban lévő magas cukorszint a glikációnak nevezett folyamathoz vezet, ami a kollagén megmerevedéséhez, valamint a ráncok és a bőr lazaságának kialakulásához vezet

− folytatja Zeichner. Ez azonban nem jelenti azt, hogy túl kellene adagolni az „öregedésgátló" vitaminokat, mivel a túl sok A-vitamin bőrszárazságot okozhat, befolyásolhatja a látást, növelheti a leégés kockázatát, és akár májmérgezéshez is vezethet.

@cookwithcandy Bok choy is PACKED with vitamin A. Your skin will be glowing✨ from the inside out with this meal, which I have for lunch/dinner often. Steamed bok choy recipe is on my page! #steamedbokchoy #bokchoy #retinolskincare #retinoids #foodforclearskin #clearskintips #clearskinfood #antiagingtips #antiagingtreatment #skinhealth #skinhealing #retinolalternative #alternativemedicine ♬ Forever - Single Version - The Little Dippers

Mint minden, a közösségi médiában megjelenő állítást, a „fiatalság forrását" ígérő recepteket is érdemes egy csipetnyi fenntartással kezelni, anélkül, hogy elvitatnánk az étrendnek az általános egészségben játszott szerepét. Candy Samareta vegán ételblogger azt mondja, tudja, hogy a pak choiról és rizsről szóló videókon szereplő merész bőrápolási állítások megosztják majd az embereket a kommentekben, de reméli, hogy ennek ellenére arra ösztönzi az embereket, hogy pak choit egyenek:

Vicces, mert ezek az ételek sok szempontból egészségesek, de a bőrápolás és az esztétika kell ahhoz, hogy az emberek azt mondják: »Talán megeszek egy papayát«.

Más szóval, lehet, hogy nem fogsz visszafele öregedni ezektől a gyümölcsöktől és zöldségektől, de legalább eléred az ajánlott napi rostbevitelt.

Forrás: Dazed

Nyitókép: Shutterstock