Fiatalabb és idősebb nő néz a kamerába

Minden, amit a bőrápolás egyik csodafegyveréről tudnod kell

A kollagén elengedhetetlenül fontos a bőr egészségéhez, íme, hogyan adhatod hozzá a bőrápolási rutinodhoz.

A kollagén valószínűleg kicsit olyan, mint a glutén. Mindannyian hallottunk és beszélünk róla, de sokan sem tudják, mi is ez valójában. Egyfajta cukor vagy fehérje? Hol jön be a bőrápolás világába? Kollagént termel a szervezetünk? Megehetjük-e?

Olyan szérumokba és hidratálókrémekbe fektetünk, amelyekről azt állítják, hogy kollagénnel vannak átitatva, de mit tesz valójában a bőrünkért?

Mint minden bőrápolási összetevő esetében, itt is érdemes mindent megtudni róla, amit tudnunk kell, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a leghatékonyabb módon használjuk, és hogy más termékekkel kombináljuk, amelyek fokozzák a kívánt eredményeket.

A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, mely elengedhetetlen az izomépítéshez és a sejtek helyreállításához. Ez egy hosszú, rostos, szerkezeti fehérje - kötélszerű a megjelenése -, amely a bőrnek erőt és rugalmasságot ad.

A kollagént gyakran a bőr állványzataként írják le, mivel úgy viselkedik, mint egy trambulin, amely támogató alapszerkezetet biztosít.

A bőrünkön található kollagént a fehérjék állítják elő aminosavakból. A kollagént alkotó fő aminosavak a prolin, a glicin és a hidroxiprolin. Ezek különböző típusú szövetekben találhatók. Ahogy öregszünk, testünk természetes kollagéntermelése csökken. Ez az, ami ténylegesen ráncokhoz, megereszkedett bőrhöz, ízületi fájdalmakhoz stb. vezet.

Az alapvető arcápoló hatású tulajdonságai miatt érthető, hogy a szépségápolási márkák és a fogyasztók is be akarnak szállni a bőrápolásba, amely tartalmazza a kollagént. Az emberek gyakran szednek kollagént sokféle formában, különösen kollagénalapú bőrápolási termékek formájában, hogy fokozzák a kollagénveszteséget.

A kollagén nemcsak a bőr alapvető összetevője, hanem az egész testben megtalálható. Legalább 28 különböző típusú kollagén létezik, de a testünkben lévő kollagén több mint 90%-a egyes típusú. Ez megtalálható a bőrben, az inakban, az erekben, a szervekben és a csontokban. A kollagén egyfajta ragasztóként működik, amely összetartja a szöveteket. Amikor a testünkben vagy a testünkön sérüléssel találkozunk, a kollagéntermelés beindul a sejtjeinkben, hogy segítsen a seb kijavításában és gyógyításában.

Bőrünk folyamatosan friss kollagént termel, majd ahogy az károsodik, leépül, és új kollagén termelődik. A korral, valamint az UV-sugárzásnak és a környezeti stresszhatásoknak, például a dohányzásnak és a környezetszennyezésnek való kitettséggel azonban csökken a mennyisége.

A kollagéntermelés csökkenése általában a húszas éveinkben kezdődik, és évente körülbelül egy százalékkal csökken. A finom vonalak megjelenése az első jelek, mint például a korai ráncok és a kreppes bőr, amely nem áll vissza olyan gyorsan, mint egykor.

A hormonokkal is összefüggésbe hozták, mivel a kollagéntermelés csúcspontja a termékenység csúcspontjához igazodik. A nőknél a menopauza kezdetével a kollagéntermelés további drámai csökkenése következik be.

A kollagénkrémek nagyszerűek, mert segíthetnek javítani a bőr megjelenését, mivel pótolhatják az öregedéssel vagy a környezeti agresszorok miatt elvesztett kollagént, segítve a bőr szerkezetének és rugalmasságának helyreállítását.
A tanulmányok szerint azonban a kollagén helyi alkalmazása még nem bizonyítottan serkenti közvetlenül a kollagénszintézist vagy -növekedést, mivel a kollagének molekulatömege túl nagy ahhoz, hogy áthatoljanak a bőr felső rétegén. Így bár a kollagénkrémek segíthetnek javítani a bőr megjelenését, valószínűleg nem képesek teljesen visszafordítani az öregedés és a bőrkárosodás jeleit.

Hogyan fokozhatjuk a kollagéntermelést?

  • Fényvédő napi használata: Az UV-kitettség nagy szerepet játszik kollagénszintünk lebomlásában. Ha napi rendszerességgel viselünk fényvédőt, akár felhős az idő, akár nem, azzal sokat tehetünk a kollagén lassulásának kitolására.
  • Étkezés: A kollagénben gazdag csontokból készült húsleves a bélben aminosavakká bomlik le. Ezeket aztán építőelemként használják fel a további kollagén előállításához. Ezen aminosavak legjobb forrásai közé tartozik a tojásfehérje, a hús és a sajt, míg a káposzta vegetáriánus megoldás. A kollagéntermelést támogató egyéb tápanyagok közé tartozik a C-vitamin (eper, brokkoli, narancs, paprika); a réz (kagylók, diófélék és vörös húsok); az A-vitamin (máj, tojássárgája, sárgarépa és édesburgonya). A fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend tehát elengedhetetlen, különösen a magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek.
  • Rendszeres mozgás: Az oxigén- és vérellátás fokozódása egészségesebb bőrt eredményez. Ha a vérkeringés fokozódik, a kollagéntermelés serkenthető, ez pedig feszesebb és rugalmasabb bőrhöz vezet.
  • Dohányzás elhagyása: Köztudott, hogy a dohányzás károsítja a bőrünket. A füst és a toxinok szabad gyököket szabadítanak fel, amelyek oxidatív károsodást okoznak a bőrben, az pedig korlátozza a kollagéntermelést. A dohányzás káros vegyi anyagoknak teszi ki a szervezetet és a bőrt, amelyek károsíthatják a bőr kollagénjét, és lebontják a fontos szerkezeti fehérjéket.
  • Cukor elhagyása: A túlzott cukorfogyasztás glikációhoz vezethet, egy olyan folyamathoz, amely a kollagén gyengévé és törékennyé válását eredményezheti, és így csökkentheti a bőr rugalmasságára gyakorolt hatását, ami a korai öregedés jeleihez vezethet. A cukormolekulák a véráramban a kollagénrostokhoz kapcsolódhatnak. A bőrrostokban lévő felesleges glükóz ezután glikációhoz vezethet, amely esetekben a bőrrostok merevebbé válnak és veszítenek rugalmasságukból. Ez lényegében a kollagén elvesztéséhez és az öregedés nyilvánvalóbb jeleinek megjelenéséhez vezet.
  • Kollagén-kiegészítők szedése: A kollagén-kiegészítők szedése a kollagénveszteség pótlására vagy a kollagéntermelés ösztönzésére szolgál a szervezetben, a terméktől és annak összetételétől függően. A kollagén tabletta, por és ital formájában is elérhető, amelyek a kollagén peptideket a véráramba juttatják, hogy serkentsék a kollagénszintézist, és a szervezet számára biztosítsák a megfelelő építőelemeket az egy kollagén természetes felépítéséhez.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock