Pitypangvirág tányéron, mellette belőle készült szérum

A pitypangnak meglepően csodálatos bőrápolási előnyei vannak - így használd!

A pitypang nemcsak szép látvány, hanem rengeteg bőrápoló előnye is van.

Marisa Garshick bőrgyógyász szerint az összetevő népszerűsége az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt. A természetes összetevőkre és a növényi alapú kivonatokra való fokozott összpontosítással a pitypangot egyre gyakrabban építik be a bőrápolási termékekbe, hogy elérjék a bőrápolás egyes előnyeit.

„Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt építhető be a bőrápolásba.”

A pitypang, más néven Taraxacum Officinale, egy közönséges virág, amelyet gyógyító és nyugtató tulajdonságai miatt beépíthetünk a bőrápolásba.

„A pitypangról ismert, hogy antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és gazdag A-, C-, E- és K-vitaminokban, valamint antioxidánsokban, amelyek megvédik a bőrt a szabad gyökök okozta károsodástól. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a bőrápolásba is beépítik”

– mondja Garshick.

A gyermekláncfű előnyei a bőr számára

A pitypangkivonatokat gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákellenes tulajdonságaik miatt értékelik, és a gyógyászatban évszázadok óta használják olyan betegségek kezelésére, mint a rák, a hepatitis és az emésztőrendszeri betegségek.

Ez néhány a pitypang bőrre gyakorolt jótékony hatásai közül:

  • Antioxidánsként működik: Megvédheti a bőrt az oxidatív stressztől, és ezzel megelőzheti az öregedés jeleit. Anti-aging előnyökkel működhet, mivel véd a szabad gyökök okozta károsodás ellen, és segíthet csökkenteni a finom vonalak és ráncok megjelenését.
  • Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású: Garshick szerint ennek következtében segíthet a pattanásos bőrűeknek.
  • Véd az UVB-károsodástól: A gyermekláncfű levél- és virágkivonat tudományos vizsgálatokban kimutatták, hogy segít megvédeni az emberi bőr fibroblasztokat az UVB-károsodástól és a sejtek öregedésétől, mondja Marcus. Ez a tevékenység a reaktív oxigénfajok képződésének elnyomásának és a mátrix metalloproteinázok (amelyek aktívan hozzájárulnak a bőr öregedéséhez és a rákhoz) aktivitásának csökkentésének tulajdonítható.
  • Jól működik más összetevőkkel: Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt jól párosítható más, a bőrön használt összetevőkkel.
  • Hidratál: Segíthet a bőr hidratálásában is, mivel különböző ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, amelyek táplálják a bőrt.

Lehetséges mellékhatások

Egyesek irritálónak találhatják, míg másoknak a pitypangra allergiás lehet a bőre, és vörös, hámló vagy viszkető foltok alakulhatnak ki. Emellett allergiás reakciók léphetnek fel azoknál, akik a parlagfűre, krizantémra, körömvirágra vagy százszorszépre is allergiásak.

Használat

A gyermekláncfű-kivonatot hozzá lehet adni szérumokhoz, krémekhez, testápolókhoz vagy bármilyen bőrápoló termékhez, amelynek célja a bőr védelme a szabad gyökök és a gyulladások ellen. Gyakran szokták párosítani más antioxidánsokkal, mivel jól együttműködik velük olyan termékekben, mint a hidratáló krémek és a fényvédők.

Marcus szerint a gyermekláncfű napi használatra biztonságos, de a legjobb felhasználási módja terméktípustól függően változik.

„Ha szérumról van szó, akkor tisztítás után alkalmazza. Ha krém, akkor a bőrápolási rutin későbbi szakaszában. Általában a termékeket a legkönnyebbtől a legnehezebb felé, vagy a legaktívabbtól a kevésbé aktív felé kell alkalmazni, ha a textúrák hasonlóak.”

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock